СУБОТА, 14. 4. 2018 - 20:00

Извор: РТС

Цркве које су ноћу "прелетале" из села у село

На територији општине Краљево је шест цркава брвнара. Осим што имају изузетну културну и историјску вредност, за њих се везују и легенде о прелетању за једну ноћ из села у село. То је била тема презентације ученика краљевачких основних и средњих школа коју су одржали како би прикупили помоћ за свог болесног друга.

Промо
Црква брвнара у Такову

Цркве брвнаре грађене су без ексера и клинова. Четири кршна момка су била довољна да их раставе и за ноћ преселе. Народ би говорио да је црква прелетела, побегла или да су је виле пренеле и тако их чувао од турских завојевача.

„Из тога је произашла легенда о прелетању цркава јер је народ причао, да када дође турска војска црква је прелетела. Ми не знамо где је. На тај начин су успели да их сачувају од паљења и уништавања“, oбјашњава етнолог Катарина Грујовић. 

Међу најстаријим је црква у селу Чукојевац из 1780. године. Прелетела је 1800. и Турци је никада нису пронашли.

Промо
Црква брвнара у Краљевачком крају

За све цркве брвнаре у краљевачком крају везују се легенде о чудноватом прелетању у току ноћи. Народ верује да је црква у Чукојевцу долетела чак из два села. Ћирковске Косе и Липова да би се обрела на овом месту.

Све цркве брвнаре су препокривене под надзором Завода за заштиту споменика културе из Краљева.

„Најважније је да се на њима изврше конзерваторски заштитни радови најпре на кровним покривачима јер уколико црква не прокишњава онда нема бојазни да ћемо је изгубити“, додала је Катарина Грујовић.

Промо
Црква брвнара у Краљевачком крају

Под надзором професорке Драгане Јоковић, ученици Гимназије и Основне школе „Четврти краљевачки батаљон“ припремили су стручну презентацију о црквама брвнарама и одржали хуманитарно вече како би прикупили помоћ за друга који је на лечењу у Италији.

„Оно што нас је све покренуло и надахнуло да учествујемо и да дамо све од себе јесте управо тај хуманитарни карактер“, каже Лазар Симић, ученик Гимназије.

„Када смо се укључили у ову презентацију знали смо да је хуманитарна и због тога нам је било најдраже јер смо знали да иде онима којима је то најпотребније“, сложила се Марта Филиповић, ученица школе „Четврти краљевачки батаљон“.

Допринос овој акцији дали су и ученици етно-одсека Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

Вести