ПОНЕДЕЉАК, 12. 10. 2020 - 14:38

Извор: МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Орден Светог Симеона Мироточивог додељен Гарди Војске Србије (ВИДЕО)

Епископ нишки и војни Арсеније уручио је данас висока одликовања којима је Свети синод Српске православне цркве и Његова Светост Патријарх српски Иринеј одликовао Гарду Војске Србије и њене припаднике, у касарни “Дедиње” у Београду.

ТВ Храм

Поводом обележавања 190 година од оснивања Гарде, а као израз захвалности за огроман труд уложен у уређење и опремање војног параклиса у тој јединици, али и на стварању услова за промовисање и унапређење моралних и духовних вредности које почивају на православној традицији, Патријарх српски Иринеј доделио је Орден Светог Симеона Мироточивог Гарди Војске Србије, а истим орденом одликован је и командант Гарде генерал-мајор Миломир Тодоровић.

Граматом патријарха похваљени су припадници Гарде - потпуковници Владимир Вукајловић и Ненад Митровић, капетан Владимир Миловановић и заставници Горан Калајџија и Предраг Васић.
 
За изузетан испољен труд на развоју и унапређењу верске службе у Војсци Србије, те за примерно и одговорно вршење дужности војног свештеника, са благословом патријарха Иринеја, чином протојереја одликовани су потпуковник Слађан Влајић, главни свештеник Војске Србије на служби у Генералштабу Војске Србије и мајор Стеван Стевановић, војни свештеник на служби у Гарди.
 
Свечаном уручењу признања претходила је Света архијерејска литургија коју су, на празник Михољдан, у параклису светог великомученика Георгија служили епископ нишки и војни Арсеније и епископ ремезијански Стефан, викар Патријарха Иринеја.

ТВ Храм

Генерал Тодоровић истакао је да у овој години Гарда слави велики јубилеј - 190 година постојања и изразио захвалност што је Српска православна црква одлучила да додели признања тој јединици.
 
- Поводом јубилеја и изградње велелепног богослужбеног простора, Свети синод Српске православне цркве одликовао је Гарду, мене и пет припадника ове јединице. Српска православна црква и Војска Србије уживају највеће поверење грађана наше земље и на овај начин ми показујемо везу између те две институције које чине стуб наше државе и одржавају наш идентитет - рекао је командант Гарде.
 
Епископ нишки и војни Арсеније нагласио је сарадњу Цркве и Војске те рекао да је реч о две институције које уживају највеће поверење српског народа.
 
- И Војска и Црква су увек биле уз свој народ. Црква, као институција, у њеним земаљским оквирима као богочовечанска инстутуција, постоји већ 800 година на овим просторима и увек је била стуб и ослонац нашег народа. У тешким временима и свим ратовима Црква је увек била уз свој народ, као и наша Војска. Због тога су Војска и Црква два стуба српске државе и српске државности и уливају народу највише поверење, те је и наша сарадња од изузетне важности - поручио је епископ нишки Арсеније.

Данашњој свечаности присуствовали су заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић, командант Централне логистичке базе бригадни генерал Петар Латковић, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Душко Шљиванчанин и начелник Одељења за веру пуковник др Саша Милутиновић.

Повезане вести

Вести