СУБОТА, 14. 9. 2019 - 20:44

Извор: Ромфеа

Васељенски патријарх Вартоломеј отворио конференцију на Халки

Патријарх Вартоломеј је 12. септембра у Халки на Принчевским острвима отворио конференцију коју организују Солунски богословски факултет и Богословска Академија Халке на тему „Проблем етнорасизма у Православној Цркви: Од бугарског раскола до данас“.

Ромфеа
Васељенски Вартоломеј патријарх отворио конференцију на Халки


У свом говору Васељенски патријарх је навео гледиште пергамског митрополита: „Највећа опасност јединству Православне Цркве је етнорасизам“. Са своје стране је нагласио: „Истинска православна вера и предање не могу бити извор националистичких тенденција. Када се етноцентризам појавио и појављује у контексту Православља, имао је и данас има туђе корене.“

Патријарх је такође благословио делегате и пожелео успех у раду конференције, честитајући ректорату Солунског универзитета и његовог Богословског факултета на организацији.
 
На отварању конференције су говорили и: игуман манастира Свете Тројице на Халки, где се налази Богословска академија, епископ еритријски Кирил, нови ректор Солунског универзитета проф. Николаос Папа Јоану и декан Богословског факултета у Солуну проф. Панагиот Скалцис.
 
Скупу присуствује више архијереја, свештеника, универзитетских професора и студената Солунског богословског факултета.
 

Повезане вести

Вести