УТОРАК, 9. 7. 2019 - 11:52

Извор: Ромфеа

Место Христовог рођења у Витлејему скинуто са Списка угроженог светског наслеђа

Одбор за светско културно наслеђе, који се састао у Бакуу 30. јуна, одлучио је да скине Исусово родно место: Цркву Рођења и Поклонички пут у Витлејему са Списка светског наслеђа у опасности, преноси Унеско.

ТВ Храм
Црква Рођења Христовог у Витлејему

Одбор је навео да је одлука донета због високог квалитета рада који је обављен на Цркви Рођења, обнове крова, спољних  фасада, мозаика и врата. Такође је поздравио одлагање пројекта за ископавање тунела испод Трга јасала и усвајање плана за очување локације.

Место Исусовог Рођења: Црква Рођења и Поклонички пут у Витлејему, у Палестини, налазе се на 10 км јужно од Јерусалима. Црква је први пут довршена 339. године, а грађевина која ју је заменила после пожара у 6. веку задржала је сложене подне мозаике из првобитне цркве.

ТВ Храм
Црква Рођења Христовог у Витлејему

Уврштена у Списак светског култунрог наслеђа 2012. године, локација је истовремено додата у Списак културног наслеђа у опасности због лошег стања Цркве Рођења.

Списак светског културног наслеђа у опасности осмишљен је тако да информише међународну заједницу о условима који угрожавају саме карактеристике због којег је нешто уписано на Списак светског културног наслеђа – због оружаних сукоба, природних катастрофа, непланиране урбанизације, криволова, загађења или другог – и подстиче корективне акције.

43. заседање Одбора за светско културно наслеђе  наставља с радом до 10. јула 2019. године.

Вести