ПЕТАК, 9. 3. 2018 - 10:00

Извор: РТРС

Вишеград: 76 година од покоља усташа над српским народом

Полагањем цвећа на спомен-плочу и у реку Дрину, у Старом Броду код Вишеграда 22. марта биће обележено 76 година од усташког покоља 6.000 Срба из источног дела БиХ које су у пролеће 1942. године убиле усташе, припадници Црне легије Јуре Францетића.

РТРС
Вишеград

Свештеник Драган Вукотић подсетио је да је у пролеће 1942. године из Сарајева кренуло 10.000 усташа са намером да протерају и побију српско становништво, а српски народ са подручја Сарајева, Олова, Кладња, Романије, Сокоца, Хан Пијеска и Рогатице је кренуо према Вишеграду да пређе Дрину и спас потражи у Србији.

„У Вишеграду италијанска војска није дозволила народу да пређе преко ћуприје и народ је кренуо низ Дрину према селима Милошевићи и Стари Брод где се налазила скела“, рекао је Вукотић.

Он је навео да су усташе сустизале народ и на најокрутније начине вршиле покоље над српском нејачи.

Према његовим речима, од половине марта до 2. маја страдало је више од 6.000 жена, деце и стараца, а најмасовнији покољ догодио се на православни празник Младенце 22. марта 1942. године.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом ће 22. марта од 12.00 часова служити парастос за убијене и освештати темеље спомен-музеја у Старом Броду који ће сведочити о највећој гробници Срба из 1942. године на овом простору.

Вести