ПОНЕДЕЉАК, 24. 12. 2018 - 09:27

Извор: politika.rs

Истерују ђаволе, утерују паре

Самозвани пророци опет вршљају по Београду, изнајмљују пословни простор, деле визиткарте, гостују на телевизијама, имају своје сајтове, јер ко ће се ломатати по источној Србији и пустим селима, тражећи влашке вуду-бабе које су постале део егзотичне историје лаковерности. Аутор: Александар Апостоловски

politika.rs

Кристална кугла

Један од најпознатијих белих магова, тако се човек барем представља у ријалити програмима, има читав тим око себе, састављен од пи-ара, пословног секретара, менаџера и возача. У својој живописној биографији представља се као човек који је на специјализацији провео три године с монасима на Тибету. Једва су га убедили да се врати кући.

Његови поклоници тврде да је виђан како се у раној младости мота по Великој Кладуши, где је Фикрет Абдић створио гигантски прехрамбени концерн „Агрокомерц”, баш у доба када је експлодирала велика финансијска афера која је претходила распаду Југославије. Да ли је маг бајао да се Југа сачува или поцепа на комадиће, остаће мистерија. Потом је, наводно, виђен и на Косову пољу равном, када је Милошевић уздизан у Вожда. И, коначно, трачари се да је био с фудбалерима Црвене звезде у Барију, на терену, када су играчи прослављали титулу првака Европе. Чудно је да човек с таквим магичним моћима није успео да помогне Роберту Просинечком да остави пушење. Наиме, Роби је пушио две паклице цигарета дневно.

Да не рекламирам човека, али он има толико посла да ће морати да запосли магове приправнике и створи регионалну корпорацију, јер је потражња за његовим услугама огромна. Јуре га тешко оболели, нероткиње, љубоморни мужеви и остављене жене. Последњих година траже га високо рангирани менаџери, банкари, тајкуни и политичари, како из власти, тако и из опозиције. Узгред, једна од најстаријих партија модерног вишестраначја, а нису црвени, има своју пророчицу. Треба да је хитно мењају. Гледајући у звезде, послала их је испод цензуса. Сада јуре овог, који се калио од Тибета до Фикрета.

Да забава буде комплетна, тврди један од његових моћних пријатеља и покровитеља, ангажују га и тајне службе. Није ни чудо кад се хвали да је кадио Белу кућу. Истеривао је ђавола, а уселио Трампа.

Људи му верују, па има листе чекања, као за скенер. Уме да мућка разне еликсире које пију представници и елите и сиротиње. Нема званичне потврде да је излечио било кога, али он поседује такву моћ убеђивања да очајници не жале новац да дођу до њега и његових напитака. Ако му се добро плати, спреман је да скине са себе бели плашт и претвори се у злотвора, тако да мету коју је нанишанио чекају црни дани. Дакле, ако пожелите неком зло и ангажујете белог мага префарбаног у црно, он ће скокнути до најближег гробља, налепити слику потенцијалног несрећника на најближи надгробни споменик и покупити вам новац.

Шарлатанима попут њега посао иде толико добро да могу да убеде и врхунске интелектуалце да ангажују истериваче ђавола, који улазе у њихове станове и вире под кревет, у потрази за нечастивим. Није доказано да оваквом методом, осим ђаволчића, истерују и извршитеље. Како год било, за беле и црне магове има толико посла да се нико од њих не жали како живи од цркавице коју добија с Бироа за незапослене.

Самозвани пророци опет вршљају по Београду, изнајмљују пословни простор, деле визиткарте, гостују на телевизијама, имају своје сајтове, јер ко ће се ломатати по источној Србији и пустим селима, тражећи влашке вуду-бабе, које су постале део егзотичне историје лаковерности. Некада је тржиштем врачања харала видовита Зорка, али се, после неколико недеља проведених у затвору у Падинској Скели, самозвана пророчица повукла у илегалу.

Ни о Клеопатри се дуго ништа није чуло. Преселила је бизнис у Македонију и Италију, где је гостовала у емисијама после поноћи, на кабловским каналима. У Београду се понекад може видети у „поршеу”, на путу ка својој вили на Дедињу.

Многи биографи паранормалних ликова присетиће се изрезаних лековитих слика Алана Чумака из времена перестројке. Та појава сматра се формалним почетком силажења с ума на овим географским ширинама у такозваној блиској историји. Чумак је био изузетно познат у Совјетском Савезу, као државни биоенергетичар, који одржава масовне телевизијске сеансе. Он би урокљиво осматрао с екрана, а гледаоци су држали поред себе воду, помаде, пасте за зубе или друге предмете који би упијали његову исцелитељску енергију. У једном од јануарских бројева „Радио ТВ ревије” изненада се појавио Чумак. Дао је интервју, а читава Југославија је те 1990. године осетила биоенергетску олују, па је дошао у Београд и гостовао код легендарног водитеља Банета Вукашиновића. „Радио ТВ ревија” је у десетак бројева штампала по једну слику Алана Чумака. Енергетско дејство слике имало је и рок трајања, као јогурт – месец дана.

Ко је тада поверовао да ће га Чумакова слика излечити, а стављала се испод јастука, касније је поверовао и у троцифрене камате Језде и Дафине, или брзе пруге које ће нас довести до шведског стандарда.

Илузија се, међутим, наставила и када су се на хоризонту појавили обриси демократије, тако да и Љубиша Трговчевић, којем се свашта јављало, и даље ради. Сада издаје фискални рачун за прорицање светле будућности.

Најславнији врачеви су, ипак, браћа Милош и Митар Тарабић, којима су се, после неколико попијених чашица ракије, привиђали будући владари, катаклизме или велике националне победе. Прича о њима је дошла до Београда, где су ондашњи спин доктори с двора уочили како „Креманско пророчанство” може представљати драгоцено штиво за обликовање јавног мњења.

Од тада се оно изнова дописује, а прави аутори најпознатијег магијског уџбеника у Срба увек су били далеко од Кремана. Ако се ускоро појави неко од најновијих тарабићевских пророчанстава, бићемо сведоци још једне паранормалне појаве. Да Милош и Митар, с онога света, диктирају ново, проширено издање свог бестселера!

Писана реч