ПОНЕДЕЉАК, 24. 12. 2018 - 09:25

Извор: politika.rs

Скидање магије преко „вајбера”

Такозвани бели магови профитирају на „нагазима”, уроцима и отклањању негативне енергије. Новац узимају на руке, постнетом или прескупим телефонским позивима. Аутор: Ана Вуковић

politika.rsСкидање црне магије амајлијама

„Ма, можеш ти да не верујеш, али има ту нешто”, једна је од првих реченица које чујемо кад се помену магија, видовњаци, уроци, враџбине... И како онда човек да, мирне душе, седне и напише текст о тим „екстрасензорима” који, ето, мењају токове наше судбине, расплићу животне путеве који су се замрсили и решавају све проблеме. Шта ако, док смо позивали неке од њих, представљајући се као потенцијална муштерија, тај неки видовњак „види” покушај обмане да би се дошло до информација? И шта ако, за казну, узврати „нападом” црне магије?

Колико год разум, логика и убеђења говорили да су све то будалаштине, увек ће се наћи људи који ће нас поколебати, заклињући се у моћи ових „од бога надарених” и чврсто верујући да неко бајалицама, прашковима и којекаквим чудима животе може да „учини” бољим или горим.

Баш оваквим слабостима, односно немогућношћу људи да потврде истинитост онога што нису видели или да сумњају у оно што не познају, служе се сви ти видовњаци, пророци, магихоџе, надрилекари, исцелитељи... И на њима зарађују.

И то, судећи по бројним огласима на интернету баш добро. И они су ушли у 21. век, па сада уз већ по мало застарелу методу „очи у очи”, обилато користе модерне технологије и скидају магију путем „Фејсбука”, „вајбера” и „воцапа”...

Конкуренција је, када се погледају њихове „моћи” прилично јака – гледају у тарот, звезде, скидају арапску црну магију, решавају љубавне проблеме, налазе посао, лече болести, нероткињама помажу да добију децу... а неки чак нуде и „уништавање непријатеља”. Али у овом мору магије има места за све рибе па тако они већ деценијама опстају и приходују од људске муке. Јер мало је оних који немају баш никакав проблем, а много их је који не виде никакво решење. Зато, кад исцрпе све разумне могућности, уздају се у онострано.

Једна од самозваних пророчица на интернету се хвали својим двадесетпетогодишњим искуством и поручује да помаже код самопоуздања, нервне растерећености, љубавне среће, пословног успеха, па чак и кад је реч о суду, односно правосудним органима. Неки други скидају „нагазе”, лече децу, враћају вољене, „трајно решавају све врсте зла”, „успешно спајају и раздвајају партнере”... Све што је потребно да већ одмах сазнамо судбину и да ли нам је неко нешто „учинио” јесте уплата новца постнетом или позив који се „дебело” наплаћује, чак и неколико стотина динара по минуту.

– Карте гледам само уживо. Морате да дођете јер неозбиљно је да ја вамa овако говорим. То кошта 2.000 динара. Ако видим да могу да помогнем, помоћи ћу, а ако не, извинићу се и Бог ће вам помоћи. Кад је у мојој моћи, видимо шта је потребно, који материјал, колико времена ће трајати лечење те негативне космичке енергије јер не може то за дан, па чак ни за недељу дана... Онда ћемо се договорити колико да частите – љубазно прича једна видовњакиња од које смо затражили да „помогне” код лоше љубавне среће и незапослености.

Каже, није то скидање црне магије. У огласу тако пише да би људи боље схватили. Она ради с том негативном енергијом која у живот може ући на више начина.

– Њу имају зли људи. Може то да буде било ко. Завидна другарица, пријатељ, може да се по рођењу добије, да буде наслеђено по мајци, или да неко донесе детету нешто због чега ће оно после кроз живот имати последице – прича ова госпођа.

Прави бели маг не би требао да гледа у карте, шољу, пасуљ, куглу... – каже једна високообразована Београђанка која је због породичних проблема морала да затражи ову „асистенцију”.

– То су људи који имају натприродне моћи (ко верује у то) и они се не рекламирају. Прича о њима иде од уста до уста.

Немају тарифу, него је колико даш. Они прави ће одбити да узму. Али има оних који варају овај унесрећени народ који није спреман да сноси последице својих поступка и увек му је неко други крив. „Нагазио на нешто”, „бачен му урок” и сличне приче – објашњава ова суграђанка која додаје да је једном имала искуство с преваранткињом која јој је својим „визијама” умало завадила целу породицу. Жена је, каже, живела у кући окићеној иконама, редовно посећивала цркву како би се молила за клијентелу, и узимала по 50 евра за отварање карата.

Друга пророчица коју смо позвали била је заузета. Слушалицу је подигао вероватно њен асистент. Ако су је читаоци који су некад гледали „Породично благо” замислили као мушки део чувеног двојца – Роска и Гриша, преварили су се. Јер по гласу би се рекло да је у питању помоћница – млађа девојка. Она је била знатно мистериознија од претходне саговорнице и није желела да пуно тога открива преко телефона, а поготово не да прича о тарифи. Овог пута покушали смо да помогнемо неудатој колегиници којој љубав никако не иде од руке. Али, да она то не зна.

– Морате јој то рећи и видети с њом да ли жели помоћ. Против њене воље ништа не може. Можете заказати термин за консултације телефоном или доћи лично. Пророчица ће видети да ли има неке црне магије и ако је има она ће је и склонити. Не могу ништа да вам одајем како она то ради, кад дођете сами ћете видети – објаснила нам је саговорница.

Да ли она користи неке ритуале, упитали смо.

– Да. Како се магија баца, тако се и скида – кратко је завршила она. 

Писана реч