ПОНЕДЕЉАК, 27. 7. 2020 - 15:44

Извор: www.spc.rs

Угледајмо се на апостола Павла: Када сам слаб, онда сам јak

У седму недељу по Духовима, празник Сабора Светог архангела Гаврила, прослављен је светом Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ жички г. Јустин у храму Светог Саве у Краљеву.

www.spc.rs

-Архангел Гаврило је весник радости у домостроју нашег спасења. Пророку Захарији је најавио рођење Јована Претече,а  Јоакиму и Ани рођење Пресвете Богородице. Роду људском јавља најрадоснију вест о Рођењу Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа. У српском народу архангел Гаврил има велико поштовање. Кроз историју српски род је градио велелепне храмове посвећене њему. О томе сведочи и једна од најлепших фресака Светог архангела Гаврила приказана у Милешеви, позната као Бели Анђео, весник на гробу Господњем који мироносицама објављује најрадоснију вест Васкрсења Господњег, подсетио је владика Јустин.

-Из несебичне љубави према роду људском, Господ је чинио да слепи прогледају, да хроми ходе, да се обузети исцељују. По речима Светог Писма, када би се сва доброчинства Господња записала у цели свет не би стале књиге о њима.  Данас нешто невидљиво жели да нас раздвоји, да се не гледамо, не грлимо и не љубимо. Све то је Господ дозволио не због своје немоћи, него због своје моћи. То је допуштено са разлогом да ми хришћани више и искреније приступамо Господу. Угледајмо се на пример апостола Павла који каже: `Када сам слаб, онда сам јак`. Ово је охрабрење и за све нас данас. И зато, по возгласу Са страхом, вером и љубављу приступите, приступите Светом Телу и Крви Господа Христа, поручио је владика Јустин.

Литургијско сабрање су улепшали појци храма Светога Саве.

|

Повезане вести