ЧЕТВРТАК, 17. 1. 2019 - 08:07

Извор: mitropolija-zagrebacka.org

Најава академије у Марибору поводом 800. годишњице самосталности СПЦ

Академија поводом 800 година самосталности Српске православне цркве: “БУДИМО ЉУДИ”.

mitropolija-zagrebacka.comНајавни плакат за Академију

Митрополија загребачко-љубљанска, Црквена општина у Марибору, у сарадњи са Роса продукцијом из Марибора, а уз подршку Министарства културе Републике Србије, организује Академију поводом 800 година самосталности Српске православне цркве и 600 година од рођења грофице Катарине Кантакузине Бранковић, прве православне хришћанке у Словенији. Академија ће се одржати 26. јануара 2019. у 20:00 часова у Словеначком народном позоришту у Марибору.

Почасни покровитељи Академије су господин Борут Пахор, председник Републике Словеније, и господин Александар Вучић, председник Републике Србије. Свечани говорник је Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије, по чијем благослову се Академија и одржава.

Академија је конципирана на историји Српске православне цркве, са посебним освртом на заједничку историју Срба и Словенаца. У том делу је посебно значајна српска принцеза Катарина Кантакузина Бранковић која, удајом за Улриха Другог, постаје цељска грофица. Тада са собом доводи 200 православних породица и свештенике. Значајно је истаћи и 500 - годишње постојање српске заједнице у Белој Крајини, као и трагедију Другог светског рата, када су порушени храмови у Марибору и Цељу, а словеначки живаљ био исељен у Србију и Босну.

Академија је концептуално замишљена као представа, у којој ће учешће узети: глумци Војин Ћетковић, Милада Калезић и Анастасија Весна Илић; оперска дива Сабина Цвилак, балет Народног позоришта из Београда, уз кореографију Ђорђа Макаревића, Ансамбл Ренесанс, Српски византијски хор Мојсије Петровић, хор Хуго Волф, и многи други. Редитељка Академије је Светлана Драмлић, а сценаристкиња, добитница престижне Нинове награде, Ивана Димић. Такође су у креативном процесу стварања Академије у свим сегментима учествовали професор Зоран Симјановић и свештеник Ненад Илић.

Захваљујући савременој визуелној технологији, у креацији Горана Балабана, Мариборчани ће бити у прилици да сам ток Академије прате на фасади мариборског позоришта.

Повезане вести

Догађаји