ПОНЕДЕЉАК, 6. 5. 2019 - 13:23

Извор: ТВ Храм

Саборно крштење ђака првака у Кошутњаку

У суботу, 4. маја 2019, у Храму Светог Апостола и Јеванђелисте Луке у Кошутњаку, приређено је традиционално саборно крштење ученика веронауке млађих разреда Основне школе ''Љуба Ненадовић'' у Жаркову.

ТВ Храм
Саборно крштење "првака" на Кошутњаку

Ове године је Свето Просвећење примило четворо ученика првих разреда ове школе, при чему су Свету Тајну савршили протојереј Драган Ђокић и јереј др Никола М. Гаврић, старешина Храма, уз саслужење ђакона Хаџи Ненада М. Јовановића.

Након савршене Свете Тајне, својим ученицима, њиховим кумовима, родитељима и родбини се пригодном беседом обратио ђакон Хаџи Ненад, као њихов вероучитељ.

ТВ Храм
Саборно крштење "првака" на Кошутњаку

Новокрштеним малишанима су подељени и скроми пригодни дарови, како би их заувек подсећали на овај велики дан, којега сотвори Господ да се радујемо и веселимо у њему.

Иначе, саборна крштења ученика веронауке из млађих разреда ове школе се већ годинама организују у овом Светом Храму, по благослову старешине Храма, добротом братије Храма и на иницијативу и у организацији њиховог вероучитеља, који већ тринаесту годину саслужује при овом Храму, као хонорарни ђакон.

Лепоти и торжеству овог свештеног чина допринела је и чињеница да је, уочи самог Васкрса, у овом Храму завршена још једна фаза његовог живописања, којом је фрескопис овог Храма, већим делом, приведен крају. Иако до потпуног окончања овог богоугодног дела предстоји још пуно труда и рада, ипак је нови и блистави живопис додатно оплеменио овај свети чин и, несумњиво, допринео да се новокрштеној дечици још дубље уреже у сећање.

ТВ Храм
Саборно крштење "првака" на Кошутњаку

Напоменимо да је, нпр, прошле године, на овај начин, крштено деветоро, претпрошле четрнаесторо ученика, а било је и година када је саборно крштавано и по двадесетак ученика. Све у свему, за последњих седамнаест година, колико траје и вероучитељска служба овог веоучитеља, на овај начин су Светој Цркви причислене, већ, стотине наших најмлађих, који представљају будућност наше Цркве и нашег Отачаства.

Догађаји