НЕДЕЉА, 23. 10. 2022 - 09:31

Извор: ТВ ХРАМ

Торжествено сабрање на Православном богословском факултету у Београду - Патријарх Порфирије: Морамо се непрестано враћати Христу - извору и корену (ФОТО/ВИДЕО)

Нема унутрашње чистоте, бистрине, снаге и светлости ако се не трудимо поред свих својих слабости и немоћи да се боримо и за спољашњу чистоту или бар, у најмању руку да знамо да нема аутентичне, истинске, христолике и боголике речи онда када се свецелим својим бићем као јединствена личност не трудимо да себе споља и изнутра усклађујемо оно на шта нас Господ позива. Морамо да се непрестано, сваког тренутка и речју и делом и мишљу, читавим својим бићем враћамо извору, корену, враћамо Христу, самим тим заправо да идемо заједно са Њим у будућност, рекао је Патријарх Порфирије у литургијској беседи на Православном богословском факултету, у недељу 23. октобра 2022. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању у капели Светог Јована Богослова на Православном богословском факултету у Београду, у Деветнаесту недељу по Духовима, на празник Светих мученика Евлампија и Евлампије, 23. октобра 2022. године.

Патријарху Порфирију саслуживали су професори Православног богословског факултета, свештенство, свештеномонаштво и ђаконство, у молитвеном присуству професора и студената ове свете установе, ученика Богословије Светог Саве у Београду, као и многобројног верног народа.

У беседи после прочитаног јеванђелског зачала, Патријарх Порфирије је рекао да Црква има своје учење које није напросто плод некаквих истраживања, ишчитавања књига, закључивања, није израз логике овога света. То учење није само учење као својеврсна спекулација или теорија, него учење Цркве јесте заправо живот Цркве. Учење, то јест вера Цркве јесте израз искуства Цркве које је плод присуства Божијег међу нама и наше заједнице са Њим, нашег живота у Њему. У темељу живота Цркве, у темељу нашег живота, у темељу сваке наше речи, идеје, израза нашег искуства, у темељу сваког нашег богословског учења онда када је оно аутентично, када је изворно, стоји реч Христова као корен, она је извор.

Говорећи о одломку из Беседе на Гори, која је записана у Матејевом Јеванђељу, Његова Светост истакао је да је она веома јасна, експлицитна, конкретна, да све што је Господ у својој Беседи на Гори рекао могло би се сажети у једну реч, а то је љубав према Богу и љубав према ближњем. Међутим, живот у љубави и по љубави крстоликој, према Богу и према ближњем није једноставни и не подразумева се само по себи да се може реализовати. Та и таква љубав захтева управо крст- да све оно што је логика овога света, све оно што је за похвалу у овом свету, све оно на шта нас подстиче овај свет, на живот по својој вољи, на успех, на богатство, на надметање, на супарништво, све то страно је речи Христовој, страно је самим тим и систему вредности на који смо ми, православни хришћани, позвани да живимо и треба да живимо.

ТВ Храм

Тај крст и та љубав подразумева самопревазилажење, подразумева преображај, подразумева опредељење за подвиг за истинску и потпуно чистоту свеколиког човека. Нема унутрашње чистоте, бистрине, снаге и светлости ако се не трудимо поред свих својих слабости и немоћи да се боримо и за спољашњу чистоту или бар, у најмању руку да знамо да нема аутентичне, истинске, христолике и боголике речи онда када се свецелим својим бићем као јединствена личност не трудимо да себе споља и изнутра усклађујемо оно на шта нас Господ позива. Морамо да се непрестано, сваког тренутка и речју и делом и мишљу, читавим својим бићем враћамо извору, корену, враћамо Христу, самим тим заправо да идемо заједно са Њим у будућност, нагласио је Његова Светост.

Логика Цркве је логика Христова и она је у потпуној супротности неретко са логиком овога света која нас позива да устројимо свој живот у складу са самољубљем, егоизмом, која нас позива на то да чинимо што нам је срцу драго притом заборављајући да је неопходно важно, да је предуслов да чинимо оно што нам је срцу драго да би то било спасоносно, црквено, јеванђелски, духовно. Ако је срце помрачено разним и многим страстима, ако дозоволимо то, онда и оно што будемо желели да чинимо биће помрачено, погрешно, биће живот који иде и води странпутицом. На нама је, на Цркви, Црква зато постоји, Христос је са њом, да увек изнова сведочимо реч Христову вером и речју, животом који подразумева и подвиг телесни и подвиг духовни. Да бисмо били увек у духу Јеванђеља и речи Христове, увек је веома важно да се трудимо и поред свих својих слабости, падова и промашаја кроз покајања да живимо у Христу, да откривамо Христа у себи, јер смо ми храм Духа Светога, да отворимо простор да нам се Он непрестано открива и онда нећемо имати проблем, онда ћемо увек бити јасни и разумљиви, јер се не може светлост сакрити и бити невидљива и неразумљива, онда кад на Гори стоји, рекао је у поучној беседи Првојерарх Српске Православне Цркве.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести