СУБОТА, 8. 10. 2022 - 17:09

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије стигао у Епархију западноевропску (ФОТО/ВИДЕО)

Где год је Христос, где год је Црква, ту се превазилазе и кидају границе времена и простора. Тамо где је Црква, ту је света Литургија, и баш овде, у Граду светлости где је све узвишено, предивно, где је све величанствено, овде у том Граду светлости служи се света Литургија, а света Литургија је место, дело Цркве, дело Христово којим се даје смисао сваком величанству, свакој лепоти. Црква нема границе, она није географски ограничена. На светој Литургији присутан је Господ и са њим читаво небо, а ми ушавши у заједницу са Њим, постајемо учесници тог неба, надилазимо и време и простор, рекао је Патријарх Порфирије у својој беседи у Саборном храму у Паризу, 08. октобра 2022. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије благоизволео је да у суботу, 08. октобра 2022. године учини прву званичну канонску посету Епархији западноевропској.

Након дочека Патријарха Порфирија служен је свечани чин доксологије, а у наставку вечерње богослужење у Саборном храму Светог Саве у Паризу у молитвеном присуству Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и Преосвећене господе Епископа британско-скандинавског Доситеја, зворничко-тузланског Фотија, крушевачког Давида, бихаћко-петровачког Сергија, нишког Арсенија, далматинског Никодима, ваљевског Исихија, шабачког Јеротеја,  ремезијанског Стефана, хвостанског и изабраног западноевропског Јустина, мохачког Дамаскина, марчанског Саве, умировљеног канадског Георгија, архимандрита Нектарија - изабраног епископа јегарског, архимандрита Нектарија – главног секретара Светог Архијерејског Синода и архимандрита Данила – директора Патријаршијске управне канцеларије.

Његово Преосвештенство Епископ британско-скандинавски г. Доситеј обратио Његовој Светости Патријарху српском г. Порфирију речима добродошлице и рекао благословите све нас Ваша Светости, благословом свих ваших свештених претходника чије нас молитве чувају, где год били да будемо једно стадо око једног пастира сабрани, око Свјатјешега Патријарха нашег који нас све сабира. Знамо да Вас рука Божија води и руководи и знамо да сте у овај крај света притекли са великом љубављу – да сусретнете свој народ, Србе и честите православце којих је овде немали број. Данас се историја пише јер је град Париз и цела Епископија западноевропска посебно благословена доласком Вашим и доласком архијереја наших. Добро дошли међу своје и са својима!

Патријарх Порфирије је истакао да смо данас сви у храму Светог оца Саве, у Граду светлости благословени благодаћу Духа Светога, оном благодаћу која све сабира и ништа не раздваја. Благодат Духа Светога у свету чини нас оним што јесмо и благодат Духа Светога конституише и Цркву Христову. Црква Христова, као што знамо, јесте Тело Његово. Где год је Христос, где год је Црква, ту се превазилазе и кидају границе времена и простора. Тамо где је Црква, ту је света Литургија, и баш овде, у Граду светлости где је све узвишено, предивно, где је све величанствено, овде у том Граду светлости служи се света Литургија, а света Литургија је место, дело Цркве, дело Христово којим се даје смисао сваком величанству, свакој лепоти. Да би нешто што је проистекло из руку нас људи заиста имало печат лепоте, оно мора да носи на себи печат Христов. Црква нема границе, она није географски ограничена. На светој Литургији присутан је Господ и са њим читаво небо, а ми ушавши у заједницу са Њим, постајемо учесници тог неба, надилазимо и време и простор.

Сабраном верном народу Његова Светост рекао је да се труде да живе молитвом, да живе вером православном, да живе постом, да живе покајањем, а то значи непрестаним преображавањем и трудом да идете путем светлости. Сигурно сте безброј пута ви који имате децу поставили себи питање – Како да сачувате своју децу, да остану верна предању из кога долазите, да остану верна својој историји иако живите далеко од матице? Сигурно се безброј пута питате – како да једном речју, научите своју децу да не забораве да су Срби и српског порекла? И ево одговора на овом месту, који на захтева много објашњења. Одговор на овом месту јесте да је човек психофизичко биће – има душу и тело, да има разне идентитете, али да је основни и најважнији идентитет духовни идентитет. Ако хоћемо да сачувамо своју децу у предању из којих су потекли, ако хоћете да их научите да буду Срби и да остану Срби, научите их да држе Јеванђеље Христово, научите их да држе православну веру, научите их духовном идентитету. Ако их научите да буду православни хришћани, онда ће и све остало што јесу, сваку другу врсту идентитета и у том смислу и своје национално порекло, не само сачувати, него и бити поносни њим и сведочити да јесмо народ Божији.

Свечаним чином доксологије и вечерњим богослужењем началствовао је изабрани епископ топлички протосинђел Петар.

После вечерњег богослужења, Његова Светост благословио је све присутне.

* * *

У недељу, 09. октобра са почетком у 09.30 часова у Саборном храму Светог Саве у Паризу биће служена света архијерејска Литургија. У молитвеном присуству Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија свету архијерејску Литургију служиће Његово Преосвештенство изабрани Епископ западноевропски г. Јустин уз саслужење више архијереја Српске Православне Цркве. На крају светог евхаристијског сабрања, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије увешће Епископа Јустина у трон епископа западноевропских. Свету Литургију можете уживо пратити на програму и јутјуб каналу Телевизије Храм.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести