СУБОТА, 24. 9. 2022 - 09:00

Извор: ТВ ХРАМ

Освештан храм Свете Петке у Малајници - Патријарх Порфирије: Црква нас позива да сви једно будемо (ФОТО/ВИДЕО)

Данас смо осветили храм да бисмо се овде сабирали, да бисмо градили јединство са Богом, мир са Њим, али да бисмо градили и међусобно јединство и да бисмо имали мир са собом и међу собом. Црква Христова позива да сви једно будемо, то су речи Господње. Једно смо управо када смо на светој Литургији, истакао је Патријарх Порфирије у својој беседи у храму Свете Петке у Малајници, 24. септембра 2022. године.

ТВ Храм

Другог дана званичне посете Епархији тимочкој, 24. септембра 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије освештао је храм Свете Петке у Малајници.

Патријарха Порфирија у храму Свете Петке у Малајници дочекао је Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион, свештенство, монаштво и верни народ Епархије тимочке.

После освећења храма, Његова Светост началствовао је на светом евхаристијском сабрању уз саслужење Преосвећене господе Епископа браничевског Игнатија, тимочког Илариона, нишког Арсенија, свештенства и свештеномонаштва из више Епархија Српске Православне Цркве.

На почетку архипастирске беседе, Патријарх Порфирије је рекао да се данас радујемо у Духу Светоме и Господу нашем Исусу Христу што смо се сабрали овде у овом предивном Богом благословеном крају, што смо дошли овде у Малајницу, да како се каже у народу, крстимо цркву. Као што се свако од нас крштава у име Свете Тројице, Оца и Сина и Светога Духа, да би постао део Цркве, члан Цркве, да би постао део тела Христовог како кажемо, који јесте део Цркве овде и сада, без обзира на искушења, без обзира на тешкоће које пролазимо, да бисмо били способни као делови Цркве, као Црква да овде и сада живимо оном радошћу која долази од Бога благодаћу Духа Светога, а која нас чека у пуноћи у будућем веку.

У храм Божији долазимо да бисмо у јединству са Христом, изграђујући јединство са Њим и међусобно имали истински и прави мир, доживели истинску и праву лепоту, имали истинску и праву радост. Овде смо крстили ово место, да буде храм Божији, да додирнемо вечност, да окусимо вечност овде, а тешкоће и искушења као и узлети, као и када нам иде од руке, није ништа друго него израз промисла Божијег или боље да кажемо, љубави Божије, јер Бог нам даје успоне, даје нам да нам иде све од руке, да живот буде без проблема како бисмо могли да се стабилизујемо, како бисмо били постојани, а онда понекад наиђе, како ми то кажемо, искушење да се не бисмо успавали и да не бисмо помислили да својим силама и својим снагама ми постижемо успехе, него да бисмо разумели да нам је увек потребна благодат Божија, рекао је Његова Светост.

Данас смо осветили храм да бисмо се овде сабирали, да бисмо градили јединство са Богом, мир са Њим, али да бисмо градили и међусобно јединство и да бисмо имали мир са собом и међу собом. Црква Христова позива да сви једно будемо, то су речи Господње. Једно смо управо када смо на светој Литургији, нагласио је Првојерарх Српске Православне Цркве.  

После светог евхаристијског сабрања, Патријарх Порфирије благословио је све присутне.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести