УТОРАК, 26. 7. 2022 - 11:25

Аутор: Горан Миловановић

Патријарх Порфирије богослужио у цркви Светог архангела Гаврила у Београду: Вера Цркве има снагу (ФОТО/ВИДЕО)

Вера Цркве јесте оно што има снагу, не вера појединца. Наша вера треба да буде, моја вера треба да буде - верујем Богу јер верујем у Цркву и Цркви јер верујем Телу Његовом, јер сам Господ вели: Ко вас слуша, мене слуша. Дакле, реч Христова је у Цркви она ће имати снагу, али ми ћемо је говорити само онда када реч Христова, заповест Његова постане наш живот, рекао је Патријарх Порфирије у својој беседи, 26. јула 2022. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је светим евхаристијским сабрањем на празник Сабора Светог архангела Гаврила, 26. јула 2022. године, у цркви посвећеној данашњем празнику у Београду.

Патријарху Порфирију саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

Након прочитаног јеванђелског зачала, Његова Светост поучио је сабрани верни народ беседом у којој је рекао да је вера Цркве оно што има снагу да помера горе, што има снагу да мења свет. Ми често посматрамо са дистанце људе, често смо критичари, аналитичари, поучавамо, дајемо смернице, знамо шта је боље и неретко смо спремни да осудимо. То је посматрање феномена споља, али ако слушамо реч Христову и посматрамо свет, онда ћемо управо кроз реч Христову посматрати свет, феномене, друге људе, све оно што они јесу.

Дакле, вера Цркве јесте оно што има снагу, не вера појединца. Наша вера треба да буде, моја вера треба да буде - верујем Богу јер верујем у Цркву и Цркви јер верујем Телу Његовом, јер сам Господ вели: Ко вас слуша, мене слуша. Дакле, реч Христова је у Цркви, она ће имати снагу, али ми ћемо је говорити само онда када реч Христова, заповест Његова постане наш живот, истакао је Патријарх Порфирије.

На крају свете Литургије, извршен је литијски опход око храма, а Патријарх Порфирије је освештао славске дарове и преломио славски колач поводом славе храма.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
 
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести