ПОНЕДЕЉАК, 13. 6. 2022 - 12:01

Аутор: Горан Миловановић

Патријарх Порфирије богослужио у руској цркви Свете Тројице: Ослањајмо се на љубав Божију и Његов промисао (ФОТО/ВИДЕО)

Црква је управо као једно тело, као један организам којем је глава Христос, једна и јединствена и не постоје важнији и мање важни, не постоје већи и мањи, најважније је да свако у свом времену и на свом месту, у складу са даровима које је добио од Господа, да умножи те дарове, управо благодаћу Духа Светога до максимума, до мере раста висине Христове. Највећи је онај који је свој формат довео до савршенства, тај формат формално, математички, можда може бити споља посматрано мањи од неког другог формата, али у Духу Светом и Духом Светим сваки формат је бескрајно велики и сваком је Бог дао његов формат, али да он свој формат умножи максимално, не ослањајући се на себе, него увек на љубав Божију, рекао је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, на Духовски понедељак, 13. јуна 2022. године у руској цркви Свете Тројице у Београду.

ТВ Храм

На Духовски понедељак, 13. јуна 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је торженственом Литургијом поводом храмовне славе у руском храму Свете Тројице на Ташмајдану- Подворју Руске Православне Цркве у Београду.

Патријарху Порфирију саслуживао је протојереј Виталиј Тарасјев, старешина цркве, свештенство и ђаконство Српске и Руске Православне Цркве, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

На почетку своје беседе, Патријарх Порфирије је изразио радост због тога што је ова црква место на коме су наша браћа Руси подигли свој молитвени дом, храм у коме се већ више од сто година окупљају, и моле не само за себе, него и за спасење читавог света.

У својој беседи, Његова Светост рекао је да као што у једном организму постоје различити делови тела, али сваки део је незаменљив и сваки део има свој смисао, свој циљ у функцији целовитог тела, тако је и Црква управо као једно тело, као један организам којем је глава Христос, једна и јединствена и не постоје важнији и мање важни, не постоје већи и мањи, најважније је да свако у свом времену и на свом месту, у складу са даровима које је добио од Господа, да умножи те дарове, управо благодаћу Духа Светога до максимума, до мере раста висине Христове. Највећи је онај који је свој формат довео до савршенства, тај формат формално, математички, можда може бити споља посматрано мањи од неког другог формата, али у Духу Светом и Духом Светим сваки формат је бескрајно велики и сваком је Бог дао његов формат, али да он свој формат умножи максимално, не ослањајући се на себе, него увек на љубав Божију, на промисао Његов и сарађујући са благодаћу Божијом.

Патријарх Порфирије рекао је да је на празник Духова Господ послао Духа Светога, благодат Духа Светога сишла је на апостоле и у Јерусалиму они су сведочили Христа распетог и васкрслог, Њега као нашег спаситеља, Њега као Цркву, Њега као Царство Небеско, Њега као смисао и пуноћу, Њега као почетак и крај, Њега као критеријум, као мерило, Њега као огледало.  Језик којим су апостоли сведочили Христа, био је језик Христов, језик Духа Светога, језик љубави у Христу, где су можда могли и да ћуте, да не изрекну ниједну реч, него само да се појаве у мноштву различитих људи, представника свих народа који су тада дошли у Јерусалим, можда су могли да ћуте и да само да својим  присуством до краја посведоче истину Цркве и истину Христову.

То је порука и нама, да ћемо најчешће говорити празне речи, да можемо говорити и о најузвишенијим вредностима и о Самом Богу и Христу, али ако одлучно једанпут засвагда нисмо донели одлуку да хоћемо у Христу да живимо празне ће бити наше речи. Ако смо узели Христа за меру и за критеријум, Цркву за меру и за критеријум, ако нам Црква одређује наше понашање, наше речи, наше мисли онда чак и када смо слаби, када грешимо и падамо бићемо сведоци, јер смо у срцу донели одлуку да хоћемо да идемо за Христом, истакао је Његова Светост.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести