НЕДЕЉА, 12. 6. 2022 - 12:01

Аутор: Горан Миловановић

Патријарх Порфирије богослужио у храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Земуну: Створени смо за вечност (ФОТО/ВИДЕО)

Црква је Тело Христово, Црква је Христос међу нама, јер смо створени за вечност, за преображај. Црква је позив на праштање, на љубав, на смирење, на покајање. Црква је позив свим људима и свим народима, да буду Црква, читавој твари и без свести о тој истини све што чинимо биће промашено. Све оно што је наше, све оно у чему живимо, све што је око нас благословено је - пре свега и изнад свега наша породица, комшилук, сродници и тако редом, али све је то једно по једно дато да бисмо ми утемељни на Цркви у сваком од тих кругова расли и преоблажавали се и долазили до Христа као смисла, почетка и краја и читавог света као храма Божијег, и свих људи као наше браће, рекао је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи у храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Земуну, 12. јуна 2022. године.

ТВ Храм

У недељу, 12. јуна 2022. године, на празник Силаска Светог Духа на Апостоле, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању у храму посвећеном Силаску Светог Духа на Апостоле у Земуну.

Његовој Светости саслуживао је Његово Високопреосвештенство Митрополит струмички г. Наум, више презвитера и ђакона Архиепископије београдско-карловачке у молитвеном присуству великог броја верног народа.

Поводом славе храма, на крају свете Литургије, Његова Светост освештао је славске дарове и преломио славски колач. Овим литургијским сабрањем симболично је прослављено и 180 година постојања храма.

У својој архипастирској беседи, Патријарх Порфирије је рекао да данас славимо Силазак Светог Духа на Апостоле Христове, а истовремено то славимо као празник рођења Цркве Христове, установљења Цркве Христове,  а Црква Христова није ништа друго него Његово Тело, заједница верних која је утемељена на Њему као на камену темељцу, али исто тако и тело које се изграђује дејством и благодаћу Духа Светога.

Његова Светост је додао да је језик којим су апостоли говорили у Јерусалиму јесте језик Цркве, то је језик Духа Светога, то је језик благодати, то је језик љубави и ту нису неопходне тачне формулације, није неопходна и најважнија техника, него је пре свега неопходно срце, неопходна је љубав, неопходна је отвореност за благодат Божију, неопходно је смирење, а то значи спознаја моћи, капацитета, безграничних моћи и капацитета човекових онда када оно што има прихвати као дар од Бога, када зна да је дар семе, а да би то семе дошло до свог максимума, до савршенства неопходно је да благодат Божија буде са нама, а она ће бити онда када имамо смирену спознају.

Патријарх Порфирије истакао је да та спознаја у исто време и немоћ и свемоћ. Спознаја да ако смо без Бога, ако смо одвојени од њега имамо своје границе и радимо у корист своје штете, али и ако смо ограничени и лимитирани у заједници са Богом и када смо немоћни и слаби и када наизглед имамо мале могућности и таленте и дарове уз благодат Божију, уз његову љубав, уз његов промисао Он даје то када нам је потребно, можемо досећи и најневероватније висине.

Црква је Тело Христово, Црква је Христос међу нама, јер смо створени за вечност, за преображај. Црква је позив на праштање, на љубав, на смирење, на покајање. Црква је позив свим људима и свим народима, да буду Црква, читавој твари и без свести о тој истини све што чинимо биће промашено. Све оно што је наше, све оно у чему живимо, све што је око нас благословено је -  пре свега и изнад свега наша породица, комшилук, сродници и тако редом, али све је то једно по једно дато да бисмо ми утемељни на Цркви у сваком од тих кругова расли и преоблажавали се и долазили до Христа као смисла, почетка и краја и читавог света као храма Божијег, и свих људи као наше браће, закључио је Патријарх Порфирије.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести