СРЕДА, 1. 6. 2022 - 12:27

Аутор: Михаила Глишић

Патријарх Порфирије угостио децу са Косова и Метохије и Црне Горе у Храму Светог Саве: Циљ нашег живота је да имамо љубав за читав свет (ФОТО/ВИДЕО)

Да би љубав према свим људима била не само празна реч, него истинска и права љубав важно је и да се у свакодневном животу најпре трудимо да волимо оне који су поред нас, припадници нашега рода, и ако се ту истински потрудимо и заволимо свој народ, онда смо научени да волимо, васпитани да волимо и истом том љубављу можемо да грлимо читав свет, а то и јесте циљ нашег живота, поручио је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије у Храму Светог Саве на Врачару, 01. јуна 2022. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије угостио је у Храму Светог Саве на Врачару, у среду, 01. јуна, седамдесеторо деце са Косова и Метохије и из Црне Горе која су у Београд дошла да би узела учешћа у великој славској Спасовданској литији која ће се одржати 02. јуна 2022. године у 18.00 часова и која ће кренути од Вазнесењске до Светосавске цркве.

У пратњи Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија био је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, а пријему је присуствовао и заменик градоначелника Београда, г. Горан Весић.

Након обиласка Храма Светог Саве, Његова Светост Патријарх г. Порфирије,  провео је време у разговору са  најмлађима са Косова и Метохије и из Црне Горе. Том приликом, Патријарх Порфирије је говорио о Светом Сави рекавши да је Свети Сава увео наш народ у заједницу културних, духовних и моралних народа. Све што јесмо, све што имамо и где год постоји наш народ постоји и наша Црква. Окупљајући се у Цркви око онога што је Свети Сава започео у нашем народу, а то је православна вера, ми православни Срби се васпитавамо у вредностима Јеванђеља, у ономе што пише Јеванђеље, а у једној речи Јеванђеље није ништа друго него љубав.

Његова Светост истакао је да тамо где има љубави према Богу, има и молитве за читав свет и да се негује љубав према свим људима. Наравно, да би љубав према свим људима била не само празна реч, него истинска и права љубав важно је и да се у свакодневном животу најпре  трудимо да волимо оне који су поред нас, припадници нашега рода, и ако ту истински се потрудимо и заволимо свој народ, онда смо научени да волимо, васпитани да волимо и истом том љубављу можемо да грлимо читав свет, а то и јесте циљ нашег живота. Ми волимо свој народ, чувамо свој народ, чувамо оно што је наше не да бисмо били себични, не да бисмо се оградили од других него управо да бисмо се научили да све волимо и да волећи оно што је наше кроз љубав све што припада и другим народима постане наше.

Патријарх Порфирије поручио је деци да се угледају на Светог Саву, да се моле за оне који припадају другом народу, који се на другачији начин моле, који такође имају своју вредност. То је једини исправан пут, једини Светосавски пут. На крају обраћања, Његова Светост изразио је радост због доласка деце и што ће се сутра заједно на Спасовдан, славу града Београда учествовати у молитвеној литији где ћемо се сви молити за мир, јер је мир нешто што је потребно сваком појединцу и читавом свету.

На крају пријема, у знак захвалности, деца су поклонила Свето писмо и пригодне поклоне Његовој Светости Патријарху српском г. Порфирију. Потом су деца су угошћена у Светосавском дому где им је викарни Епископ топличи и изабрани шабачки г. Јеротеј уручио пригодне поклоне.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Хра
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести