ЧЕТВРТАК, 26. 5. 2022 - 15:09

Аутор: Михаила Глишић

Патријарх Порфирије посетом обрадовао Војну академију у Београду

У четвртак, 26. маја 2022. године Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије посетио је Војну академију у Београду.

ТВ Храм

На празник Свете мученице Гликерије, у четвртак, 26. маја 2022. лета Господњег, Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије посетио је Војну академију у Београду. Патријарха Порфирија дочекао је потпредседник владе Републике Србије и министар одбране Небојша Стефановић, генерал-потпуковник ванредни професор др Горан Радовановић, ректор Универзитета одбране, пуковник ванредни професор др Срђан Благојевић начелник Војне академије, сарадници, свештенство и бројни кадети.

Патријарх Порфирије најпре се поклонио икони Покрова Пресвете Богородице, којој је посвећен параклис у згради Војне академије, док су кадети и кадеткиње за певницом певали песме у част Мајке Божије. Са поштовањем и дивљењем због уприличеног дочека, првојерарх наше Цркве је потом заједно са кадетима отпевао још једну духовну песму. Патријарх се затим са дубоком пажњом и интересовањем упознао са животом Академије, радом и трудом који се овде свакодневно несебично улажу. Гостољубље Војне академије се особито изразило у поклону – икони Мајке Божије, која је од стране дуборезачке уметничке секције дарована Патријарху. Затим је гостима у Спомен–соби Војне академије представљена дуга и поноса достојна прошлост ове важне војне високообразовне институције.

Благодарећи на позиву, Патријарх Порфирије се у Свечаној сали обратио присутнима речима очинске љубави. Да су љубав и вера борба - ратиште, да се кроз дар љубави открива смисао вечног постојања, о динамици вере, духовној готовости за борбу са самим собом, о Цркви као простору смисла - само су неке од тачака поучног слова Патријарха Порфирија, које су присутни са изузетном пажњом слушали и упијали у препуној сали Академије. Поред генерал-потпуковника ванредног професора др Горана Радовановића, ректора Универзитета одбране, пуковника ванредног професора др Срђана Благојевића начелника Војне академије, ужег колегијума начелника Војне академије, предавању су присуствовали и кадети Војне академије, кадети Војно-медицинске академије, ученици Војне гимназије и ученици Средње стручне војне школе, као и запослени на Војној академији.

У знак захвалности на посети, пуковник Срђан Благојевић ванредни професор и начелник Војне академије, уручио је плакету Војне академије Његовој Светости. Затим је ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник ванредни професор др Горан Радовановић уручио пригодан дар Његовој Светости. На духовну поуку Патријарха Порфирија, одговорили су речити погледи младих људи, пленећи својим узвишеним позивом у служењу својој Отаџбини и Мајци Цркви.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести