СУБОТА, 7. 5. 2022 - 21:33

Извор: ТВ Храм

Епископ Јустин на слави храма у Пиносави: Љубав која је чиста, не зна за страх и нема границу (ФОТО)

Безрезервну љубав имале су жене мироносице. Оне одлазе неустрашиво и обилазе гроб Христов иако је у то време то могло бити за њих погубно. Женско срце, танано и мило, спознало је суштину онога што је Господ донео својим доласком на земљу а то је љубав. Љубав која је чиста, не зна за страх и нема границу и која изгони све оно овоземаљско из свакога из нас. Страх Божји је нешто друго у односу на страх психолошки, рекао је Епископ Јустин у беседи на празник светог апостола и јеванђелисте Марка, 8. маја 2022. године.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански  г. Јустин благоизволео је да у Недељу светих жена мироносица, а на празник светог апостола и јеванђелисте Марка, 25. априла / 8. маја 2022. године, началствује евхаристијским сабрањем у храму Светог Марка у београдском насељу Пиносава. Епископу Јустину саслуживало је храмовно братство наведеног храма. 

ТВ Храм

 

У току Свете Литургије сабранима се обратио Eпископ Јустин и рекао да је страх најизрађенија емоција, и најдоминантнији осећај свакога од нас. Страхујемо око најосновнијих животних потреба па до тога да ли ћемо изгубити здравље ми или неко од ближњих а на крају и како ћемо проћи кроз страшно искуство смрти. Сва та осећања преплављују свакога од нас свакодневно. Заиста је тешко одбранити се од таквих осећања, уколико немамо неки штит и неки мач и уколико немамо неки филтер кроз који ћемо пропуштати те оправдане или неоправдане страхове. Само савршена љубав изгони страх напоље а то значи и савршену пажњу према онима које волимо и који воле нас. Потребно је да имамо потпуно поверење у оне које волимо и да они имају потпуно поверење у нас.

Преосвећени је нагласио да су управо такве биле жене мироносице које данас прослављамо, треће недеље од Христовог Васкрсења, још увек погружени у празник Васкрсења и тако ће бити све до Спасовдана. Први сведоци тог чуда биле су управо нејаке жене. Христос, који је био у страшним мукама презрен и одбачен од свих, једине које су остале уз Њега без икаквог страха, а из љубави према Њему била је његова мајка и неке жене. Оне се чак епизодно спомињу да им ни имена не знамо. Данас смо чули да су то биле Марија Магдалина и Марија Клеопова, негде се помиње и нека Сузана. Он је био и остао свемогући Бог али чак ни апостоли нису схватали суштину Његовог бића – а то је љубав. Он се због љубави одриче Своје свемоћи. Свако од нас ће рећи да је Бог свемогућ али није свемогућ јер не може да нас натера да га волимо. Он се свесно одриче своје свемоћи да би показао колико је љубав велика и важна, не као сентимент и осећање већ као жртва. Господ то потврђује на Крсту у страшним мукама. И када апостоли остављају Христа и беже а Петар Га се трипут одриче једини који су остали били су апостол Јован, за кога бисмо рекли да је млад и занесењак, који је свим својим срцем волео а таква љубав и мора да буде јер је љубав ирационална и ту нема много рачунице и математике. Ако некога волимо онда га волимо свим срцем својим и спремни смо за њега све да учинимо. Ако волимо некога из неког интереса онда то није љубав већ математика и трговина.

Епископ Јустин истиче да су такву, безрезервну љубав имале жене мироносице. Оне одлазе неустрашиво и обилазе гроб Христов иако је у то време то могло бити за њих погубно. Женско срце, танано и мило, спознало је суштину онога што је Господ донео својим доласком на земљу а то је љубав. Љубав која је чиста, не зна за страх и нема границу и која изгони све оно овоземаљско из свакога из нас. Страх Божји је нешто друго у односу на страх психолошки. Он је трептај и чежња да се не повреди и изневери онај кога волимо, а то су управо имале жене мироносице. Говоримо на свакој Светој Литургији: „Са страхом Божјим, вером и љубављу приступите.“ Ми страху Божјем треба да се учимо од жена мироносица и плејаде светих у Цркви. Страх Божји је псудоним за љубав.

Могу да нас убију физички али не могу да нас униште јер је наша сила у Васкрслом Христу који царује у Царству Небеског којег и ми да се удостојимо молитвама светих жена мироносица и светог апостола и јеванђелисте Марка – закључио је епископ Јустин.

На крају евхаристијског сабрања Преосвећени Епископ је освештао славске дарове и преломио славски колач.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Недеља светих жена мироносица

Повезане вести

Вести