ЧЕТВРТАК, 7. 4. 2022 - 12:24

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије богослужио у храму Светог Саве: Радуј се невесто неневесна (ФОТО/ВИДЕО)

Радуј се јер си Царев престо, Радуј се јер носиш носиоца света, Радуј се јер се тобом обнавља створење, Радуј се јер се у теби зачиње Створитељ, радуј се тобом се рај створи и радуј се још много пута невесто неневесна, заједно узвикујемо и на данашњи дан посебно када славимо празник Благовести, рекао је Патријарх Порфирије у беседи на празник Благовести у храму Светог Саве на Врачару.

ТВ Храм

У четвртак, 7. априла, на празник Благовести, Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије слижио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Врачару. Патријарху Порфирију саслужује Његово Преосвештенство Епископ ремезијански Г. Стефан, викар Патријарха српског, свештенство и ђаконство.

У току Свете Литургије на малом входу, како налаже богослужбени поредак, Патријарх Порфирије је чином протођакона одликовао часне ђаконе Драгана Радића и Радомира Врућинића.

Светој архијерејској Литургији молитвено је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим.

Након прочитаног Светог Јеванђеља Патријарх се сабранима обратио беседом у којој је рекао да се читавог овог поста у одређеним данима служио акатист Пресветој Богородици и тада 144 пута изговарамо Радуј се и то није случајан број, то је број који одражава пуноћу и спасење, Радуј се јер си Царев престо, Радуј се јер носиш носиоца света, Радуј се јер се тобом обнавља створење, Радуј се јер се у теби зачиње Створитељ, Радуј се тобом се рај створи и Радуј се још много пута невесто неневесна, заједно узвикујемо и на данашњи дан посебно када славимо празник Благовести.

Патријарх Порфирије је говорећи о празнику Благовести и шта се све збило на тај дан нагласио је да је тајна Божије љубави неизрецива и само онај који вером приступа Богу и приступа тој тајни Божијој може знати, не разумети умом, него истински читавим својим бићем знати, а опет и том знању измиче потупуна тајна и реалност, али вером може знати шта Бог хоће, шта је Његова воља и шта чини, додаје да, вером чистом и смиреном све што је немогуће човеку може постати могуће и не само то него вером коју је имала Пресвета Богородица, вером у Бога и њеним крајњим смирењем могло се догодити да је Бог дошао у свет, наравно Духом Светим и све је у Бога кроз Сина Духом Светим.

Кључна реченица која изражава суштински животни став Пресвете Богородице јесте оно што јој поручује архангел Гаврило, каже Патријарх Порфирије, и што се не може уклопити у никакве теорије логике овог света, јесте израз њене вере који каже „Нека ми буде по речи Твојој.“

На крају евхаристијског сабрања Патријарх Порфирије се обратио учесницима квиза Немањићи – знаменити Срби и рекао да су учесници показали изузетно добро познавање теме, а то показује да су итекако не само заинтересовани за везу са собом, свој идентитет, него се истински ангажују на реализовању свог идентитета који увек подразумева не само самопоштовање него истинско и пуно поштовање других, оних који припадају другачијем идентитету, другом народу и живе у другој држави јер само онај који зна себе и зна свој идентитет зна и реч Христову да су сви људи браћа и да су сви позвани да служе не само себи него у истој мери да служе потребама других и другачијих.

Након беседе поделио им је иконице и провео са њима време, а у знак захвалности од такмичара је добио пригодан поклон.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести