УТОРАК, 25. 1. 2022 - 12:09

Извор: ТВ Храм

Четрдесет дана од упокојења Епископа западноевропског Луке (ФОТО/ВИДЕО)

Блаженог спомена Епископ Лука живео је скромно, ненаметљиво, тихо, монашки без да је имао потребу било коме то да објављује, носио је свој животни крст како је знао и умео према сили и мери Богом дарованих талената и учинио је много иако то многи не знају, али је важно да то зна Бог коме служимо и да нас Он чува у своме сећању, а то значи да живимо у вечности, рекао је Епископ Јустин поводом четрдесет дана од упокојена Епископа Луке.

ТВ Храм

У уторак, 25. јануара, поводом четврдесет дана од упокојења Епископа западноевропског Луке, по благослову Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија, у манастиру Ваведење Пресвете Богородице свету заупокојену Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ хвостански господин Јустин, викар Патријарха српског. Светој Литургији молитвено је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ ремезијански господин Стефан, викар Патријарха српског.

ТВ Храм

На крају свете Литургије поводом упокојења Епископа Луке, Преосвећена господа Епископи, викари Патријарха српског, ремезијански Стефан, топлички Јеротеј и хвостански Јустин, служили су парастос и помолили се за душу блаженопочившег Епископа Луке.

ТВ Храм

После узнесених молитви Пресветој Богородици за душу блаженоупокојеног Епископа Луке, Епископ Јустин се обратио верном народу рекавши да смо се сабрали на светој Литургији која јесте догађај који брише све границе између прошлости, садашњости и будућности, брише поделе између нас овде и оних тамо које називамо упокојенима и све друге могуће и немогуће поделе овога света и века.

Преосвећени је напоменуо да  Света Литургија јесте откровење долазећега Царства Божијег и отуда се она назива догађај истине, догађај незаборава и догађај вечнога сећања Божијега. Епископ Јустин је рекао да је све то знао и тако је живео блажене успомени достојни отац и Епископ наш Лука, који је на скроман и једноставан начин ту тајну у сведочио свима и свакоме.

Епископ Јустин је апострофирао да је блаженопочиви Епископ Лука имао пре свега љубав према човеку, ни у једном тренутку не стављајући свој ауторитет Епископа изнад своје човечности и своје љубави коју је показивао према свима и свакоме. Говорећи о многим хришћанским врлинама које су красиле Епископа Луку, Преосвећени Епископ Јустин је истакао да је блаженог спомена Епископ Лука живео скромно, ненаметљиво, тихо, монашки без да је имао потребу било коме то да објављује, носио је свој животни крст како је знао и умео према сили и мери Богом дарованих талената, и учинио је много иако то многи не знају, али је важно да то зна Бог коме служимо и да нас Он чува у своме сећању а то значи да живимо у вечности. Епископ Лука је служио Свету Литургију приводио народ ка Христу и уводио народ у тајну вечнога живота кроз Литургију, јер је знао и сведочио да онај који једе Тело Христово  и пије крв Његову неће видети смрти вавек. Епископ Јустин је говорећи о врлинима Епископа Луке рекао да је он био човек мира, помирења и праштања.

После светог Евхаристијског сабрања Преосвећена господа Епископи служили су и помен на манастирском гробљу помоливши се за душу блаженоупокјеног Епископа Луке.

ТВ Храм

 

***

Архива

Епископ западноевропски Лука (Ковачевић) је рођен 30. октобра 1950. године у Пискавици код Бања Луке. Богословију Света Три Јерарха у манастиру Крки завршио је 1971. године, а студије теологије 1982. године на Институту Светог Сергија у Паризу. Замонашен је 26. јуна 1976. године, а исте године на празник Светог пророка Јелисеја рукоположен је у чин јеромонаха од стране Епископа аустралијско-новозеландског Николаја. Од 1982. до 1992. године био је сабрат манастира Светог Саве у Илајну у Аустралији. Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве, на свом редовном заседању 1992. године, изабрао је архимандрита Луку за Епископа аустралијско-новозеландског.

Чин епископске хиротоније у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Београду 17. августа 1992. године обавио је Патријарх српски Павле уз учешће већег броја архијереја. Исте године у манастиру Светог Саве у Илајну устоличен је у трон Епископа аустралијско-новозеландских. Године 1997. године изабран је за Епископа западноевропског са седиштем у Паризу, а уједно је обављао дужност администратора Епархије аустралијско-новозеландске све до 1999. године.

Епископ западноевропски Лука уснуо је у Госду 17. децембра 2021. године у Паризу.

Архива
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести