ПОНЕДЕЉАК, 24. 1. 2022 - 08:32

Извор: Епархија жичка

Епископ Јустин богослужио у Рашки

У недељу 24. јануара када Света Саборна и Апостолска Црква празнује Светог Григорија Ниског и преподобног Доментијана Митилинског, у Недељу по Богојављењу, служена је Света Архијерејска Литургија у Рашкој, којом је предстојао Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин.

Епархија жичка

Саслуживали су: Архијерејски намесник студенички протонамесник Данило Петровић, старешина храма у Рашкој јереј Никола Ћурчић, парох јошаничко-бањски јереј Бранко Росић, парох трнавски јереј Иван Ћурчић, као и ђакон Стефан Симић.

Црква Светог архангела Гаврила налази се у самом центру града Рашке. Храм је подигнут за време владавине кнеза Милана Обреновића посебним декретом, а о државном трошку тадашње Кнежевине Србије, у периоду од 1871. до 1874. године. У протеклих 140 година Саборна црква је у више наврата обнављана. Иконе на иконостасу осликане су 1975. године. Нешто касније отпочето је и живописање комплетне унутрашњости цркве, које је наставила Жичка иконописачка школа 1998. године и које је у потпуности завршено у јесен 2004. године. Након Првог светског рата цркву у Рашки посетио је Епископ жички Николај Велимировић, 4. августа 1919. године, и том приликом служио Свету Архијерејску Литургију, одржавши беседу о борцима за слободу. Након тога, 6. октобра 1922. године, као и октобра 1924. године, Литургију у градском храму служио је тадашњи Епископ жички Јефрем Бојовић. Посебно су значајне посете Патријараха Димитрија 1928. године и Варнаве 1930. године.

У току Свете Архијерејске Литургије Епископ Јустин се у беседи обратио верном народу. Осврнуо се на прочитано Јеванђеље, као и на претходне празнике почевши од Божића, до Крстовдана, Богојављења и Светога Јована. Владика је у беседи рекао да су сви ови празници пројава домостроја спасења људског и да кроз њих долази светлост у којој ми хришћани живимо .

На Светој Литургији причестио се велики број верног народа.  На крају је приређена пригодна трпеза љубави у којој је верни народ узео учешће. По завршетку Свете Архијерејске Литургије Епископ Јустин је извршио Свету тајну Крштења у Цркви Свете Петке у Рудници, крстивши Теону, ћерку надлежног пароха јереја Предраг Радојевића.

Повезане вести

Вести