НЕДЕЉА, 23. 1. 2022 - 09:12

Извор: Епархија милешевска

Епископ Атанасије богослужио у Новом Прибоју: Од Царства Небеског узвишеније вредности нема

У недељу по Богојављењу, 23. јануара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у храму Васкрсења Христовог у Новом Прибоју. Саслуживали су протојереј-ставрофор Јово Андан, протојереј Спасоја Вујанић и протођакон Иван Савић.

Епархија милешевска

Тумачећи присутном верном народу Божијем прочитани одељак из Светог Јеванђеља Преосвећени је рекао: – Подсећамо се како Господ наш, после свога рођења и крштења од Јована, отпоче своје Божанско дело ради којег је и дошао. А Његово Божанско дело јесте спасење људи, оснивање Царства Живих у којем се вечно живи, то је Царство Небеско. За то Царство Небеско Он је дошао да преобрази, пресазда, своју творевину која је била ушла у царство смрти, кроз грех, кроз отпадање од Бога, од Њега, Творца.

– Кад читате Јеванђеље видећете да Господ највише говори о Царству Небеском, јер, то је наша одредница живота, тамо смо запућени. Из данашњег прочитаног одељка из Светог Јеванђеља треба да запазимо две ствари. Да је наше одредиште живота Царство Небеско и Христов позив: Покајте се! Христос нас позива да будемо Његови сарадници на делу нашега спасења. Јер, Он неће на силу да нас учини грађанима Царства Небескога.

– Људи често погрешно разумеју реч покајање и она им постаје непријатна. А покајање значи прихватање Божијег позива да заједно са Њим, са Богом, ми на себи радимо. Да себе обрађујемо, своју њиву, своју душу, да чупамо коров из ње, да у њу уводимо Божанску Светлост, да се увежбавамо у свакој врлини, вери, нади, љубави. То све заједно, рад на себи ради Царства Небескога, напредовање, узрастање у врлини, у добру, означено је том једном речју покајање. То је најплеменитији догађај и чин, покајање. Кроз покајање долазимо до радовања, до радости, јер Бога усељавамо у своју душу.

– Данас је дан да погледамо у себе, у своју душу, јер, Господ нас на то позива: Покајте се јер се приближило Царство Небеско! Покајте се, поправите се, станите на прави пут, јер, имате шансу за Царство Небеско. Бог Отац наш Небески је Сина Свога послао да би нам показао прави пут, и да нас води тим путем, истакао је и упозорио Епископ Атанасије.

Повезане вести

Вести