ЧЕТВРТАК, 20. 1. 2022 - 14:00

Извор: ТВ Храм

Богојављење Господње у Кованлуку

На дан када наша Црква прославља велики празник Богојављење, у Цркви Светог Василија Острошког у Кованлуку Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин.

Епархија жичка

Пред сам почетак Литургије, окупио се велики број верника који је радосно дочекао свог духовног вођу Владику Јустина. На молитвеном сабрању Владици су саслуживали: Архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић, старешина Храма Светог Василија Острошког протојереј Иван Радовановић, протонамесник Марко Петровић и ђакон Стефан Симић.

На почетку службе Владика Јустин је произвео у чин чтеца Александра Пауновића, службеника Епархије жичке, који ће делати у Храму Светог Василија Острошког а на велику радост поменутог храма и парохијана храма.

Овај дан је обележила и празнична беседа Преосвећеног Владике у којој је истакао да Богојављење представља један од највећих хришћанских празника за који се везује пројава Пресвете Тројице. На овај дан крштен је Господ Исус Христос на реци Јордану, након чека силази Свети Дух у виду голуба, и небом се пролама глас Oчев који говори: ,,Ово је Син мој љубљени, који је по мојој вољи.“ Сада се освећује вода која се преображава и тако нас Господ учи да се и ми преобразимо и променимо. Позива нас да се покајемо, да променимо свој начин живота као и дела која нас удаљавају од саме суштине спасења. Овом променом спремамо се за силазак Духа Светога који нам долази кроз богојављенску воду.

Овој води се приступа са дубоким поверењем и љубављу. Период од Божића до Богојављења је благословени период у којем Црква не прописује пост, осим празника Крстовдана.

Владика је такође истакао значај поста и наше скромне жртве која има за циљ да нас приближи Богу и тиме нам обезбеди сигурнији пут ка спасењу. Сам концепт поста се треба предавати деци, блиским људима у породици и тиме их усмеравати на тај пут. Такође, треба инсистирати на слози и хармонији у оквиру породице, јер се овај празник односи и на породицу у оквиру које треба да постоји опште разумевање.

На овај велики дан када се освећује вода широм света, Владика је са својим саслужитељима извршио чин Великог водоосвећења, осветивши воду на здравље и спасење свих који је са вером и љубављу користе.

По окончању Литургије и водоосвећења, Преосвећени Владика је обишао новоизграђени конак у порти Цркве Светог Василија Острошког који је у завршној фази уређења.

Надахњујуће речи и радост коју је овог дана наш архипастир пренео на своје вернике дуго ће остати у њиховим срцима која ће жељно ишчекивати следећу посету свог Владике.

Повезане вести

Вести