СРЕДА, 19. 1. 2022 - 18:44

Извор: ТВ Храм

Богојављење у Епархији врањској

У навечерје празника Богојављења, дана 18. јануара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије служио је празнично бденије у Саборном храму Свете Тројице, уз саслужење свештенства града Врања.

ТВ Храм

Сутрадан на сам дан празника Богојављења 19. јануара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије је служио Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Александар Јовановић, јереј Далибор Јовић и ђакон Миодраг Наумовић. 

У току Литургије Епископ Пахомије је обавио чин благосиљања славских дарова и резање славских колача. 

Након свечане Литије око храма,  у порти храма Епископ Пахомије је обавио чин Великог освећења воде, уз присуство већег броја верног народа. Том приликом је благословио кумство за наредну годину господину Далибору из Врања.

Након тога, Преосвећени владика се обратио веома поучном и укрепљујућом беседом, говорећи о значају празника Богојављења у домостроју спасења рода људскога, напоменувши да шта смо ми урадили са првородним грехом нашим, шта су наши прародитељи урадили у Рају пошто су учинили грех, скинувши са себе све што је божанско и обнажили себе до стида и срама да је Господ дошао да нас обуче у Божанску силу да нам поново врати оне божанске моћи које смо имали пре него што је наш праотац и наша прамати пала у грех и да је основао Свету Тајну Крштења када се крстио у Јордану да нам да то свето средство да се спасемо греха, ђавола, смрти. 

Он, Истинити Бог, Који је данас јавио Себе као Свету Тројицу, нека нам свима буде у помоћи свакога дана и сваке ноћи. Нека нас води и руководи увек са Вечном Истином и Вечном Правдом, да нас хришћане уведе у Небеско Царство, где блиста радост, свака божанска радост, где блистају све вечне божанске истине, истине које се изливају из чудесне Личности Господа Христа, Који је сам Истина. Њему слава и хвала сада и увек и кроза све векове. Амин.

Повезане вести

Вести