НЕДЕЉА, 19. 12. 2021 - 22:13

Извор: Радио Слово љубве

Празник светог оца Николаја у Саборном Светоархангелском храму у Београду

У Недељу 26. по Духовима, на дан када наша света Црква прославља светог оца нашег Николаја Архиепископа Мирликијског чудотворца, у Саборном београдском храму служена је света Литургија. Светом Литургијом началствовао је старешина храма протопрезвитер-ставрофор Петар Лукић уз саслужење протопрезвитерâ Ђуре Скочића, Вајка Спасојевића и протођакона Дамјана Божића.

Инфо-служба СПЦ

Прота Влајко је произнео пригодну беседу у којој је говорио о животу Светог Николаја, истакавши да је он изабрао да цео свој живот посвети Богу. "Када му се родитељи преставише сво своје имање, а имао је велико имање, да се не би бринуо њиме продаде и подели сиромасима".

Овај велики светитељ одлучио је да се подвизава, а онда му се Бог јавио и рекао му да ће његова мисија у овом свету бити да води народ. "Свети Николај је достигао најчудеснији домет, јер највиши људски домет је светитељски домет. Перфектан човек је светитељ, не научник, не уметник, не књижевник, не земљорадник, већ светитељ. Светитељ је наш врховни узор", пучио је отац Вајко.

У својој беседи отац Вајко је поручио да на овај дан када је свети Николај присутан овде међу нама и са нама треба да му се помолимо да нас води, јер је он заштитник свих морепловаца, заштитник деце, радника, научника и заштитник свих људи на овом мору, у овом свету и он води брод ако му се обратимо и ако му се молимо.

Свето сабрање је својим појањем улепшао хор Првог београдског певачког друштва под руководством диригента Светлане Вилић.

Повезане вести

Вести