СУБОТА, 11. 12. 2021 - 05:00

Извор: Сектор за информисање ОСЦП-а

Председавајући ОСЦП-а и делегација Фондације за подршку хришћанској култури и наслеђу посетили Загреб

Дана 9. децембра 2021. године у Загребу (Хрватска) протојереј Николај Балашов, заменик председавајућег Одељења за спољне црквене послове Московске Патријаршије, и делегација Фондације за подршку хришћанској култури и наслеђу на челу са извршним директором Фондације Е. И. Скопенком посетили су Саборни храм Преображења Господњег Митрополије загребачко-љубљанске Српске Православне Цркве, где су се састали са настојатељем Саборног храма протојерејем Богољубом Остојићем и свештенством храма. О историји и садашњем животу парохије говорио је клирик Митрополије загребачко-љубљанске архимандрит Данијел (Љуботина). Саборни храм Преображења Господњег је оштећен у земљотресу 2020. године, па су радови на рестаурацији у току.

Сектор за информисање ОСЦП-а

У пратњи клирика Митрополије загребачко-љубљанске, јереја Михаила Жикића, гости су посетили гробље Мирогој, где су разгледали гробља руских емиграната и посетили православне капеле – српску капелу Светих апостола Петра и Павла, као и капелу Васкрсења Христовог подигнуту у руском архитектонском стилу 1928. године, у којој је протојереј Николај Балашов обавио заупокојену литију за руске сународнике који почивају на гробљу.

У Амбасади Руске Федерације у Загребу одржан је сусрет протојереја Николаја Балашова и Е. И. Скопенка са изванредним и опуномоћеним амбасадором Русије у Хрватској А. А. Нестеренком.

Посети су присуствовали настојатељ подворја Руске Православне Цркве у Београду протојереј Виталиј Тарасјев, службеник Секретаријата за међуправославне односе ОСЦП-а А. Ј. Хошев и чланови делегације Фондације.

Повезане вести

Вести