СРЕДА, 8. 12. 2021 - 11:31

Извор: Eпархија аустријско-швајцарска

Посета Епископа Андреја мисионарској парохији Св. Саве у Риму

Епископ аустријско-швајцарски, Италије и Малте г. Андреј, у пратњи надлежног пароха оца Душана Ђукановића из Удина, посетио је у недељу 24. по Духовима, 5. децембра 2021. године, вернике мисионарске парохије Светог Саве у Риму, саопштила је Епархија аустријско-швајцарска.

Eпархија аустријско-швајцарска

 

Посета је почела Вечерњом службом 4. децембра, коју је служио надлежни парох Душан Ђукановић уз саслуживање протођакона Ивана Толића из Женеве. У храму Светог Филипа при Центру Алети (00184 Roma, Via Paolina 25), близу историјске Богородичине Базилике у самом центру Рима, васкршње стихире и стихире ваведењске службе су произнели и појали владика Андреј и српски теолози на постдипломским студијама у Риму. По завршетку службе Владика Андреј се обратио окупљеним верницима говорећи им о значају очувања православне духовности и српског идентитета нашег народа као основе за живот и исправно интегрисање у дијаспори, тј. у државама у којима живе наши верници.

Сутрадан, у недељу је пуноћом литургијског богослужења прослављен празник и узнета захвалност Господу за сва дарована добра и исказану љубав и милост према људском роду. Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Владика Андреј уз саслуживање о. Душана и протођакона Ивана. Поред верног народа, Светој Литургији присуствовао је Његова Екселенција др Сима Аврамовић, Амбасадор Републике Србије при Светој Столици и други представници дипломатског кора који живе у римској престоници.

У току Литургије, Владика Андреј је беседио о великој жртви и страдању српског народа кроз историју до данас, само зато што је достојанствено бранио своју веру, слободу и своје светиње. Владика Андреј се и најтоплије захвалио присутном представнику духовне заједнице из Центра Алети на топлом пријему, велечасном монсињору Милану Жусту који је по благослову Кардинала Дедонатиса (Angelo De Donatis) уступио молитвени простор за потребе богослужбених просторија Српске Цркве у Риму.

После Свете Литургије, у сали при храму приређено је мало послужење. Епископ Андреј је потом дуго остао са верним народом ове парохије и срдачно разговарао о свему, на првом месту о перспективи заједнице римских Срба који са великом жељом и духовном мотивацијом очекују организацију више богослужења у овом древном хришћанском граду. Да све протекне у најбољем реду и у домаћинском расположењу, потрудили  су се млади чланови парохијске управе у оснивању, којима се Епископ очински захвалио. У касним вечерњим сатима Владика Андреј се летом вратио у Беч.

Повезане вести

Вести