ЧЕТВРТАК, 8. 7. 2021 - 13:27

Извор: Радио "Слово љубве"

Литургијски прослављени муромски чудотворци св. Петар и Февронија

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство умировљени Епископ канадски г. Георгије, служио је данас, 08. јула 2021. године, свету Литургију у руском храму Свете Тројице на Ташмајдану, Подворју Московске Патријаршије у Београду, поводом прославе празника св. Петра и Февроније, муромских чудотвораца, символа супружничке љубави и оданости.

Радио "Слово љубве"

По завршетку службе, сабранима се најпре обратио домаћин, прота Виталије Тарасјев и заблагодарио Преосвећеном Епископу који је са благословом Патријарха Порфирија служио свету Литургију.

"Данашњи дан је посебан у календару руског народа, јер је то један од оних дана када се сливају и Црква и држава у једно славље", рекао је прота Виталије напомнувши да је заједничко и прослављање св. Ћирила и Методија. Подсетивши да је пре 12 година овим поводом први пут у Руској цркви богослужио блажене успомене Патријарх Иринеј, прота Виталије је рекао да су код Патријарха тада осетили да је «потребно нашој генерацији такво литургијско прослављање Божијих угодника који нам показују пут, како бисмо опстали и физички и духовно». Поздрављајући многодетне породице са Косова и Метохије, прота је Епископу уручио и скромни дар, образ Петра и Февроније (звучни запис 1).

По отпеваном многољествију, Преосвећени Владика Георгије је заблагодарио Господу што му је дао «снаге и моћи да учествује у овој Светој Тајни». "Бог је створио свет за Царство Небеско и дао човеку само једну заповест да не прекрше, а када је човек огрешио и изгубио рај, Господ је слао пророке и на крају и Сина Свога Јединороднога да искупи народ и врати га у Дом Очев", рекао је Владика говорећи о Божијој љубави. Сви треба да се замисле и поуче о св. Петру и Февронији, да је основна заповест Божија рађајте се и множите се, рекао је Владика, приметивши да су "данас многи заборавили на ту заповест и многима је лакше да имају кућног љубимца, него дете пазити и чувати, а дете је одраз и образ лика Божијега", напоменуо је Владика Георгије. "Најлепши украс свакога храма и свакога места је народ који носи лик ожији на себи и који живи по благодати Божијој", рекао је Епископ Георгије (звучни запис 2).

По завршетку свете Литургије у храму Свете Тројице на Ташмајдану, сабрани су се упутили у Руски дом, где ће Владика Георгије доделити државне награде - медаље супружницима који су у благочестивом браку провели четврт века или дуже, показујући верност Богу и једно другоме.

Свечаност се организује у сарадњи са "Россотрудничеством", федералном агенцијом под чијом управом су сви културни центри Русије у земљама света.

Повезане вести

Вести