ПЕТАК, 25. 6. 2021 - 16:46

Извор: Епархија горњокарловачка

Осамдесет година од оснивања концентрационог логора Јадовно

На празник к Светих апостола Вартоломеја и Варнаве, 24. јуна 2021. године, служена је торжествена света Литургија у храму Светих апостола Петра и Павла у Смиљану и парастос жртвама Јадовна.

Епархија горњокарловачка

Светим архијерејским сабрањем началствовао је Преосвећени Епископ славонски г. Јован уз саслужење Преосвећене господе Епископа осечкопољског и барањског г. Херувима и горњокарловачког Герасима, архимандрита Наума (Милковића), протопрезвитера Слађана Никића, протођакона Милана Томашевића и Небојше Анђића и ђакона Војислава Николићa.

По завршетку свете Литургије епископи су, заједно са свештенством и сабраним народом, служили парастос над Шарановом јамом жртвама настрадалим у концентрационом логору Јадовно и тиме обележили осамдесет година од оснивања логора Јадовно.

У Јадовну је од маја до августа 1941. године, за 132 дана постојања логора, убијено више од 40.000 људи, од којих 38.000 Срба. Шаранова јама је само једна од 32 јаме на Велебиту у које су бацане жртве логора који је имао своје испоставе и у заливима Метајна и Слана на острву Пагу, где су лешеви жена и деце бацани у море. Логор Јадовно основале су власти Независне Државе Хрватске (НДХ) на планини Велебит, у Лици, убрзо по оснивању те нацистичке творевине 1941. године. Јадовно је, уз Јасеновац, највеће усташко губилиште у Другом светском рату.

Након парастоса поред централног споменика на Јадовну венце су положили изасланик Владе Републике Хрватске Борис Милошевић, Драгана Јецков испред Хрватског сабора, изасланик Председника Републике Србије Веран Матић, председник Јеврејске општине Загреб Огњен Краус, Милорад Пуповац испред Српског народног већа, представници амбасада Србије и Аустрије и више организација.

Повезане вести

Вести