НЕДЕЉА, 23. 5. 2021 - 18:07

Извор: Слово љубве

Патријарх Порфирије: Господ нас позива да и сами учествујемо у нашем духовном исцељењу

Четврте недеље по Васкрсу, у Недељу Раслобљеног, 23. маја 2021. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је светом архијерејском Литургијом у храму Светих апостола Петра и Павла у Топчидеру.

СПЦ

 

„Црква у данашњој недељи открива још једну димензију личног односа са Господом Христом. Чули смо из Јеванђеља о једној драматичној сцени која се десила у бањи Витезди, У њој видимо две димензије. Ако је неко тридесет година болестан и тражи помоћ, а нема нико да му помогне, биће да је и сам томе допринео, независно од разлога због којих је доспео у болест. Колико људи око себе имамо који имају неке немоћи, имају неки проблем, али им се не може помоћи? Заправо, они су такви у односу на себе, али и све око себе, да људе одгоне од себе,“ указао је патријарх Порфирије позивајући се на речи блажене успомене патријарха Павла: Бог ће помоћи ако има коме.

„Често и ми се нађемо у ситуацији констатујући да нам ниоткуда нема помоћи, да су нас сви презрели, да нас сви одбацују. А може бити да - иако има оних који са нама саосећају, који хоће да нам помогну, да нам изађу у сусрет - да немају коме, да смо ми до те мере испуњени егоизмом, гневом, осуђивањем, свим другим страстима, које нису ништа друго до мрак навучен на очи наше душе и на наш ум до те мере да постајемо апсолутно и потпуно слепи, да не видимо зрак светлости који несумњиво увек постоји. И засигурно постоје и људи у нашој околини, понекад можда и незнани, који у најмању руку имају саосећања са нама“.

„У данашњој јеванђељској причи постоји и онај други аспект чија се суштина види у Господњем питању: Да ли хоћеш здрав да будеш?. Тим речима Господ иде много даље од обичног разговора. Он хоће да пробуди оно што је важно у души тог болесног човека, као што хоће да пробуди у души сваког од нас оно што је важно и неопходно да и сами учествујемо у своме оздрављењу и исцељењу, у крајњој линији у своме духовном расту“.

Патријарху Порфирију саслуживали су протојереји Стеван Стевановић и Милан Цветић, јереј Владимир Марковић, јеромонах Сава (Бундало), ђакони Радомир Врућинић и Ненад Идризовић и чтечеви Андреј Јелић, Павле Јовановић, Симеон и Василије Ковачевић.

Повезане вести

Вести