ЧЕТВРТАК, 8. 10. 2020 - 11:54

Извор: Митрополија дабробосанска

Празник Свете Текле у Старој цркви у Сарајеву

Дан успомене Свете равноапостоле мученице Христове и исповеднице вере, Свете Текле, свечано и литургијски је прослављен на Башчаршији, у сарајевској Старој цркви Светих архистратига Михаила и Гаврила.

Митрополија дабробосанска

Свету архијерејску Литургију служио је Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење архимандрита Луке (Бабића), протојереја-ставрофора Чеде Ђуреиновића, протојереја Миљана Рађеновић, протонамесника Бојана Зекића, јереја Немање Лакића и Божидара Тановића, као и ђакона Будимира Гардовића и Вукоте Вишњевца.

Многобројни благочестиви православни народ је испунио Стару цркву и простор око ње. Послс свете Литургије обављен је трократни опход око светог храма са часном руком Свете равноапостолне Текле и њеном светом иконом. Освештана је водица, благословено је славско кољиво и преломљен славски колач.

У беседи о Светој Текли, Високопреосвећени Митрополит је истакао њено преобраћање из многобоштва у хришћанство, њено тврдо и непоколебљиво сведочење вере у Васкрслога Христа Господа, њено трпљење великих мука и искушења с једне стране, али и силу и славу Божју која се у њој и преко ње пројавила. Владика ју је упоредио са пророком Мојсијем којем је Бог дао силу и благослов свој да чини чудесна и дивна дела Божја пред фараоном.

Повезане вести

Вести