ПОНЕДЕЉАК, 7. 9. 2020 - 13:16

Извор: Епархија жичка

Владика Јустин предводио литургијско сабрање у Годачици

На празник Светог свештеномученика Евтихија и Свете мученице Сире, у недељу 13. по Духовима, Епископ жички г. Јустин је благоизволео учинити канонску посету парохији у Годачици.

 Епархија жичка

Владика је началствовао евхаристијским сабрањем, приносећи молитве и свете Дарове и беседио о одељку из светог Јеванђеља по Матеју који говори о господару и виноградарима:

-Овај господар је начинио виноград, оградио га и дао виноградарима да га обделавају. После извесног времена он шаље слуге своје да види шта раде виноградари, јер је Господ све припремио да тај виноград добар род роди. А они видевши слуге растераше их и побише, и господар немајући сазнање шта је са његовим виноградом шаље још више слугу, али и овима учинише исто. И напослетку посла сина свога мислећи да ће се побојати њега и неће смети да учине као са слугама. Међутим, они и сина убише.

Владика је објаснио да се прича односи на виноград који је Господ дао Јудејцима јер су они били изабрани народ:

-Бог их је избавио из египатског ропства, давао им воду за пиће, ману за храну, обдарио их разним другим помоћима, али они су се оглушили и Цара славе разапели. Због свега тога тај виноград ће бити дат новом Израиљу, али пре тога Господ пита старешине јудејске шта ће бити са овим злим виноградарима. Они не разумевши да се на њих односи, сами кажу да ће господар виноградаре злом смрћу казнити и дати виноград другима на управљање зато што тако бива са онима који не обделавају на прави начин. Потом Господ даје виноград новом изабраном народу, али не само јудејском, већ свима онима који примају Христа као Спаситеља свог. Пошто се ова прича односи и на нас, јер смо и ми управитељи овога винограда, следујући Христовим речима да је Он Чокот а ми лозе и свака лоза која не рађа сече се и у огањ баца, треба да верујемо у Христа, да ћемо са Њим бити у Царству Небескоме.

-Све ово што смо добили није наше већ дар Божји и дужни смо да дајемо плодове, а то су мир и радост у Духу Светоме, да смирено сабирамо у себи врлине Христове. То је једина вредност. Сетимо се оне удовице која је дала две лепте, а Господ је оправдао јер је дала све своје имање. Тако нека Господ Бог и нас оправда, нека нас позна и призна и постави у Царство Небеско, рекао је владика Јустин.

Разумевши речи Светога Кирила Александријског да свагда јесте Ново ово што сада познајемо и чиме се причешћујемо, верни народ је у великом броју са страхом Божјим и вером приступиосСветој Чаши.

На крају свете Литургије, архијерејски намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић је прочитао акт, а епископ Јустин доделио грамату г. Мирославу Тодоровићу из Раванице као великом добротвору храма у Годачици.

Извор: Епархија жичка

Повезане вести

Вести