ПОНЕДЕЉАК, 7. 9. 2020 - 09:13

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Три деценије Епархије бихаћко-петровачке

Поводом тридесет година постојања Епархије бихаћко-петровачке и празника Сабора српских светитеља, епархијеске крсне славе, 6. септембра 2020. године сабрало се свештенство са верним народом у храму Успења Пресвете Богородице у Ливну.

Епархија бихаћко-петровачка

Свету архијерејску Литургију је предводио Његово Преосвештенство Епископ славонски г. Јован уз саслужење Преосвећене господе Епископа умировљеног средњоевропског Константина и бихаћко-петровачког Сергија. Саслуживали су архимандрит Варнава (Дамјановић), протопрезвитери-ставрофори Маринко Радмило, Саша Црљић и Синиша Сердар, протопрезвитер Слободан Кљајић, презвитер Савко Плавшић, протођакон Немања Рељић и ђакони Милан Јовић  и Алекса Марић.

Након читања зачала из Јеванђеља по Матеју беседио је Епископ славонски г. Јован који је поистоветио страдање православних Срба у Другом светском рату са страдањем Сина Господара винограда којег је Он сам послао да се постиде они који убијају. -Саображавајући се самом Господу на кога се та јеванђелска парабола односи страдали су Свети новомученици ливањски, али они данас свијетле нама, своме насљеђу, свјетлошћу Царства Небеског и у вијекове, поручио је владика Јован.

После заамвоне молитве освећени су славски колач и кољиво.

Након свете архијерејске Литургије епископ Сергије је доделио орден Новомученика бихаћко-петровачких архијерејима за њихову показану љубав према Епархији бихаћко-петровачкој и свим мученицима и новомученицима Српске Православне Цркве. Орден Новомученика бихаћко-петровачких владика Сергије је доделио и протиници Зори Радмило за њен дугогодишњи труд, рад и несебичну љубав коју је показала према Српској Православној Цркви и Епархији бихаћко-петровачкој

Чином протонамесника Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије је одликовао презвитера Предрага Црепуљу, пароха лијевљанског, за његов досадашњи труд и рад на парохији.

Повезане вести

Вести