НЕДЕЉА, 28. 11. 2021 - 10:07

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Освећење Просвјетине школе у Мостару

Дана 27. 11, на празник Светог апостола Филипа и Светог Григорија Паламе, Епископ захумско-херцеговачки и приморски г. Димитрије, те игуман манастира Житомислић, архимандрит Данило Павловић, протојереј ставрофор Радивоје Круљ и протојереј Небојша Радић освештали су просторије Просвјетине школе у Мостару.

Епархија захумско-херцеговачка

Том приликом, владика је казао: ”Поклањамо вам школу у којој ћете учити да је свијет створен од Бога и да је зато логичан. Ако вам икада неко буде причао да је образовање у супротности са вјером, немојте му вјеровати.”

 Он се, такође, захвалио  свима који помажу у обнови Просвјетине школе и обнови Саборне цркве Свете Тројице у Мостару.

Просвјетину школу која је заиста свједок богате културне баштине Срба Мостара похађале су и завршиле многе генерације Мостараца међу којима су најпознатији: Алекса Шантић, Атанасије  Шола, Светозар и Владимир Ћоровић, Бранко Радуловић и многи други. У овој школи је својевремено и Јован Дучић био учитељ.

Данас се настава у Просвјетиној школи одвија сваке друге суботе, гдје мостарски ђаци уче српски језик, те уче о српској култури и историји,  и по ријечима владике Димитрија – „имају мјесто гдје се окупљају и уче и наукама и ријечи Божијој.“

Повезане вести

Вести