СРЕДА, 9. 2. 2022 - 14:49

Извор: СПЦ

Разговор Патријарха српског Порфирија и сер Стјуарта Пича

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 9. фебруара 2022. године у Патријаршијском двору у Београду сер Стјуарта Пича, специјалног изасланика британског премијера за Западни Балкан.

СПЦ

У срдачном, пријатељском и отвореном разговору Његова Светост Патријарх је подсетио да свестрани развој српско-британских односа посебно учвршћује срдачан однос који традиционално постоји између Српске Православне Цркве и Англиканске Цркве.

Патријарх је нагласио да су врата Патријаршијског двора отворена за чланове англиканске заједнице у Србији који деценијама, још од времена блаженог спомена патријарха Германа, празник Силаска Светог Духа на Апостоле молитвено прослављају у Патријаршијској капели Светог Симеона Мироточивог.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије и сер Стјуарт Пич су током разговора, који је протекао у амбијенту међусобног разумевања, анализирали тренутну ситуацију у Србији и региону и исказали обострану подршку дијалогу како између цркава и верских заједница тако и између свих осталих политичких и друштвених струкутра. -Дијалог доживљавамо као јеванђелску дужност и мисију, јер као хришћани сваког човека видимо као брата, као ближњег, и стога смо увек спремни на дијалог, поручио је патријарх Порфирије.

Пријему су присуствовали амбасадорка Велике Британије у Републици Србији гђа Шан Мeклауд, политички саветник у Амбасади Велике Британије у Београду г. Срђан Глигоријевић и шеф Кабинета Патријарха  српског Епископ марчански г. Сава.

Повезане вести

Вести