УТОРАК, 8. 2. 2022 - 22:13

Извор: Митрополија дабробосанска

Митрополит Хризостом примио у посјету принца Филипа Карађорђевића

Данас у уторак, 08. фебруара 2022. године, Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом примио је у посјету Његово краљевско височанство принца Филипа Карађорђевића са његовом супругом принцезом Даницом и сином принцом Стефаном.

Митрополија дабробосанска

Њихова краљевска височанства прво су посјетили саборни храм Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, гдје их је дочекао и поздравио старјешина храма јереј Немања Ђуреиновић. Поздрављајући драге госте отац Немања упознао их је са историјатом овога храма.   


Након посјете саборној цркви Карађорђевићи су прешли у палату митрополије гдје их је дочекао и поздравио Високопресвећени митрополит дабробосански Хризостом. Уз уобичајено послужење и у пријатном разговору Високопреосвећени митрополит је упознао своје драге госте са историјом митрополије Дабро-босанске те о тренутном положају Срба у Сарајеву и ФБиХ-не. Посебно је Њихова краљевска височанства упознао са њима непознатом историји краља Петра I у Босни и Херцеговини у току Босанско-херцеговачког устанка. Потсјетио их је на село Ћорковача у Цазинској Крајини у којем је био устанички штаб војводе Петра (Мркоњића). 1925. године у Ћорковачи је подигнут и освештан споменик у знак сјећања на боравак Петра Карађорђевића првог у Крајини и његовог дјеловања на читавом простору од Грахова до Дубице.

Високопреосвећени је посебно истакао значај њихова посјете Сарајеву, као и то да је веома важна њихова улога у јединству Српског народ на овим просторима.

Његово краљевско височанство принц Филип  захвалио се Његовом Високопресвештенству на пријему и изразио жељу да ће убудуће чешће посјећивати митрополију Дабро-босанску и посебно Сарајево.
У наставку програма боравка и посјета у Сарајеву принц Филип је посјетио стару сарајевску цркву на Башчаршији.

Повезане вести

Вести