УТОРАК, 15. 6. 2021 - 18:21

Извор: Украјинска Православна Црква

Кијев: Молитвени скуп за одбрану канонске Цркве у Украјини

Данас, 15. јуна 2021. године, у Кијеву је више од 20.000 верника и свештеника из многих Епархија Украјинске Православне Цркве (Московске Патријаршије) узело учешће у молитвеном скупу код Скупштине Украјине и Председништва ове државе, како би показали припадност Украјинској Православној Цркви и одбранили канонску Цркву од антиуставних закона и дискриминације,

Украјинска Православна Црква

каже се у саопштењу на званичној интернет-страници Украјинске Православне Цркве, које је за радио "Слово љубве" приредио Николај Сапсај, докторанд на Московској духовној академији.

Верници су народним посланицима и Председнику Зеленском уручили апел о укидању антицрквених закона бр. 2662-VIII (закон о принудној промени назива Цркве, којим је планирано да се “Украјинска Православна Црква” преименује на “Руска Православна Црква у Украјини”) и 2673- VIII (закон који легализује отимање храмова), који су усвојени од стране претходне Владе и претходног Председника Порошенка.

Верници су донели пред Председништво више од милион потписа тражећи да се прекину притисци на канонску Цркву и да се укину антицрквени закони.

После сусрета са представницима администрације Председника Украјине, један од предводника молитвеног скупа, Архиепископ васиљковски Николај, рекао је да су апели верника прихваћени и регистровани, те да остаје нада да ће украјинске власти послушати глас верника канонске Украјинске Православне Цркве.

На крају молитвеног скупа, Владика се захвалио верницима, посебно онима који су прешли стотине километара како би се окупили и молитвено бранили своју Цркву, саопштила је Украјинска Православна Црква.

за Радио "Слово љубве" приредио: Николај Сапсај

Извор: Украјинска Православна Црква

Повезане вести

Вести