ЧЕТВРТАК, 11. 3. 2021 - 16:17

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Канонска посета епископа Силуана Викторији

Након ублажавања рестриктивних мера владика Силуан је учинио канонску посету Викторији како би се поново видео са свештеницима и благочестивим верним народом.

Митрополија аустралијско-новозеландска

За божићне празнике границе су биле затворене, а Светосавски сабор у манастиру Светог Саве није одржан због пооштрених државних прописа који се тичу јавних окупљања у већем броју. Исто тако ни Сретењски црквени народни сабор при храму Светог Стефана у Кизбороу није одржан јер је на снази била потпуна изолација са забраном кретања.

Ранијих година епископ Силуан је наведене празничне дане проводио у Мелбурну, што је свакако утицало да празници буду радоснији и свечанији. Како ове године то није било могуће, Владика је, иако физички спречен да посети Викторију, непрестано пратио дешавања и био у контакту са свештеницима и народом да у временима када су наступила небивајућа искушења, када је човеку најпотребније да се духовно оснажи, својим молитвама и писаном речју у посланицама тешио и бодрио своју духовну паству да духовно не посустану и да појачавши молитву, како у храму тако и лично, положе своју наду и бреме на Христа еда би лакше поднели све тешкоће.

Сам Господ Исус Христс је рекао: Узмите јарам мој на себе и научите се од мене, јер са ја смјеран и кротак у срцу, и наћи ћете покој душама својим. Јер јарам је мој благ и бреме је моје лако ( Mт. 11, 28-29 ). То је бреме извор мира, радости и задовољства које свет не може дати, а Господ може ако направимо заокрет и прихватимо да га следимо. Управо на тај покрет који човек треба да учини Владика је подсетио у својој беседи после свете Литургије:

-На то нас подсећа Црква Божја својим јеванђелским програмом у овим недељама које нас постепено својим порукама уводе у Велики пост. Слично Захеју који се успео на смокву да види Господа који је тим путем пролазио, будући мали растом, људи духовним растом мали да би видели Господа треба да направе покрет и напор у своме усавршавању у врлинама да би узрасли духом и могли видети и разумјти поруке које нам Бог открива ради нашег спасења.

Након литургијског сабрања епископ Силуан је заједно са архимандритом Петром, парохијским свештеницима Александром Савићем и Дејаном Милошевићем, ђаконима Миодрагом Томићем и Ненадом Вујасиновићем и верним народом наставили недељно сабрање у црквеној сали за трпезом љубави коју су припремиле чланице Кола српских сестара при тој парохији.

Повезане вести

Вести