ПОНЕДЕЉАК, 21. 2. 2022 - 16:00

Извор: ТВ Храм

Одговор духовника - Како се борити против мржње

ПИТАЊЕ: Како се борити против мржње? Помаже Бог. Ја сам одрастао у мултикултурном друштву на западу, често сам био жртва вршњачког насиља од стране муслиманских имиграната. Једног дана док сам још био јако млад пронашао сам на интернету један сајт који промовише нео нацизам и одмах сам се одлучио да прихватим ту идеологију која ми је била утеха и гледао сам да се што пре придружим локалној групи тог менталног склопа. Све је почело као љубав према сопственој врсти све до пре 2 године кад је прерасло у потпуну мржњу и органску нетрпељивост према свим омраженим групама, такође гајим и женомрзачке ставове због тога што се оне често прикључују левичарским организацијама и сексуално опште са људима који нису европског порекла.

Стално тражим освету за оно што ми се десило у раној младости и сада осећам како ме та мржња једе изнутра а ја не знам како да јој се одупрем. Почео сам да живим црквено али само успевам да се краткотрајно смирим после литургије, после ми се враћа уобичајено лудило. Просто како све више напредује културни марксизам, то више мрзим своје противнике јер ме јако боли то што се чини велика неправда према белим људима. Иначе сам и јако горд, јер сваког ко не размишља исто као и ја гледам са висине. Јако бих волео да се исцелим. Унапред захвалан.

ОДГОВОР ДУХОВНИКА: Мржња која те сада мучи је попут разгранатог дрвета. Ако будеш сасецао само спољашње гране, никада нећеш успети да је се ослободиш. Да би се заиста ослободио те мржње, мораш најпре да ишчупаш корен мржње из свог срца. Кажеш да су те вршњаци злостављали када си био мали и то нарочито вршњаци муслиманске националности. Видиш, ђаво ти је подвалио. Подметнуо ти је помисао да је узрок твоје патње у томе што су ти твоји вршњаци који су те неправедно мучили припадници једног одређеног народа, или зато што им је боја коже другачија од твоје. Као млад ниси можда умео да уочиш то подметање и прихватио си ту помисао као да је апсолутно истинита. Међутим, то што су твоји вршњаци имали другачију боју коже, или то што су били припадници муслиманске вероисповести, нема никакве везе са тиме што су те они мучили. Ислам их није томе учио, нити је боја коже била нешто што их је навело да те малтретирају. По свој прилици они су били вођени оном истом безумном и слепом мржњом која сада влада тобом. Може бити да су и они претрпели слична злостављања од неких хришћана са белом бојом коже и да су се на теби светили. Пишеш да си и сам, као припадник те нео-нацистичке групе више пута тукао неке теби непознате људе.

Ти људи ти нису ништа рђаво учинили. Њихова једина кривица је била у томе што су се нашли у твојој близини и што су можда имали другачију боју коже или што су се родили од родитеља које ни они сами нису могли бирати. Сам си у младости пострадао од такве слепе, неразумне и неправедне мржње и зато што си поверовао да је узрок у боји коже или националној или религијској припадности, ти си покушао да нађеш решење за своју муку тиме што си и сам прихватио да мрзиш по националној, верској и расној припадности. Зар не увиђаш да је то управо оно што је ђаво и желео да постигне. Ако се држиш таквог начина размишљања, сасвим је природно да ће ти онда и Христова наука доћи као нешто зло, нешто што хришћане чини слабима и подложним страдањима. И тако кроз један инцидент, који се ко зна где и ко зна кад десио, ђаво успева да с генерације на генерацију преноси и умножава ту своју наопаку науку по којој да би заштитио себе и оне које волиш, треба да будеш суров и да мрзиш и малтретираш све оне који личе на неке људе који су те повредили. Сваким поступком покренутим том мржњом ти сејеш ново семе и обезбеђујеш да ће и у наредним генерацијама бити оних који страдају од расне, националне и верске
нетрпељивости. Шта мислиш, да ли ће рођаци и пријатељи оних које си ти претукао да буду пријатељи твоме детету или детету твог пријатеља? Можда ће баш твоје дете негде на улици срести групу деце оних које си ти малтретирао и сва она мржња коју си ти показао према њиховим родитељима, осветиће се твом детету. Уверавам те да има много више добрих, честитих и пристојних људи чија је кожа тамније боје, који поштују Алаха, него што је оних рђавих међу њима, као што и међу белим хришћанима има много више добрих и честитих људи, него што је припадника тих неонацистичких група попут оне којој си се ти придружио.

Сви ти добри и честити људи, без обзира на боју своје коже, на националну или верску припадност, желе да живе у миру и слози, безбедно и безбрижно. Нико од њих се не радује томе нити одобрава оно што они рђави људи из њихове средине чине другима. Ипак сво то мноштво добрих људи страда од неких групица попут те ваше. И управо то што радите је оно што претвара поједине од тих добрих и питомих, мирољубивих људи у немилосрдне, неразумне и неправедне мучитеље који ће даље загорчавати живот не само оним другим и другачијим него и њиховим сопственим потомцима. И тако желећи да се ослободе неправде и страдања, они управо обезбеђују да и у будућим генерацијама све то и даље постоји. Саветујем ти да погледаш филм Ганди у коме се баш говори о тој слепој, неразумној и неправедној мржњи према припадницима других народа и колико то може зла да донесе. Такође приказује и величанствени пример самог Гандија – човека миротворца. Господ каже у Јеванђељу: „Блажени миротворци, јер ће се они синови Божији назвати“. Добро је да погледаш и филм „Адамова јабука“ која показује преобраћење једног од тих нео-нациста у хришћанство.

Господ нас учи у Јеванђељу: „Не бојте се оних који убијају тело, а потом не могу ништа више учинити, него се бојте Онога који пошто убије има власт бацити у пакао“. Опет на другом месту каже: „Доћи ће дан када ће свако ко вас убије мислити да Богу службу приноси“. Кад год сам те речи читао, увек ми се наметала помисао да је нешто најстрашније што се може човеку десити не то да буде убијен, него то да дође у ситуацију да сам убија друге људе, мислећи да Богу служи. Сво то зло у коме се налазиш, зло које си својим делима ширио, све је то потекло од прихватања једне лажне помисли коју ти је ђаво подметнуо, као да је извор твојих проблема у младости било то што су неки од твојих вршњака били припадници неког другог народа, друге расе, друге вере, а заправо они су били припадници и следбеници идеологије врло налик на ту нео-нацистичку за коју си се ти определио. И уместо да се бориш против такве идеологије, ти си стао баш на њену страну и наставио да је шириш међу људима, да регрутујеш нове следбенике. Та лажна помисао, коју си прихватио као да је истинита, то лажно и наопако уверење је управо корен мржње која ти и данас трује душу, која ти не да мира и која ће ако је се не ослободиш затровати и упропастити и живот оних које волиш. Стога ако желиш да се ослободиш те мржње, мораш да избациш из себе то лажно уверење и да схватиш да ти непријатељи нису сви муслимани, сви тамнопути, сви имигранти, него само они од њих који имају слична лажна уверења као и ти. Нису све жене зле и непријатељски расположене према белим мушкарцима, него само оне које и саме имају слична уверења као што су и твоја. Јер једина разлика међу вашим уверењима је питање кога мрзите, али слепа, неразумна и неправедна мржња вам је заједничка.

Сад пошто си и сам осетио да то не води добру и пошто си пожелео да се ослободиш такве мржње, гледај да се ослободиш те лажне идеје која је корен и извор свих твојих погрешних уверења. Из доброг корена, расте добро, а из рђавог и лажног корена израста зло. Ишчупај из свог срца лажни и рђави корен, и засади на то место корен добра, корен љубави и разумевања за све. Нека у твом срцу буде непоколебиво уверење да су сви људи деца Божија и према томе браћа један другоме и да је љубав једини истинити лек против зла и неправедне мржње. Животиње не могу да мисле апстрактно. Оне могу само да реагују на очигледне надражаје који долазе из њиховог окружења. Човек је кадар да види даље од очигледности, да усмери свој поглед у вечност. Свети апостол Павле каже: „Ко хоће да буде истински мудар, нека буде луд на овоме свету“, јер: „Мудрост овога света, лудост је пред Богом“, и „Лудост Божија, мудрија је од људи“. Та нео-нацистичка идеологија се заснива на врло приземним и примитивним схватањима, на очигледности тренутних сензација и више би приличила бесловесним животињама него ли разумним људима. Бог ти је дао мозак знатно већих способности од животињског. Немој себе деградирати на ниво животиње, него употреби тај мозак да погледаш преко и изнад свих очигледности тренутног, да се загледаш у вечност. Тада ћеш моћи да видиш и разумеш Христову науку и увидећеш силу која се скрива у њој. Најмоћнији људи, римски цареви, војске и разне друге светске силе су војевале кроз историју на Христа и Његову науку, науку коју су ширили људи прости и неуки.

Рекло би се да Христова наука није имала никакве шансе, али су сви ти светски силници и моћници прошли, а Христова наука и дан данас стоји као и увек, на изглед слаба и немоћна, али изнутра пуна силе и свежине, тврђа од дијаманта. Људи примитивних и приземних схватања ће у Христовој науци видети само ту слабост, али људи који се загледају у вечност, који усмере свој поглед преко тренутних и пролазних догађаја, видеће несумњиву силу и величанственост ове науке. Немој да те буде срамота да се предомислиш и да признаш своје заблуде. Боље да се освестиш макар и касно, него ли да до краја живота останеш у заблуди. Такав коренити преокрет у свом животу нећеш моћи да направиш ако и даље будеш у истом друштву. Стога ти саветујем да што пре напустиш то друштво. Ако ти је могуће, одсели се негде у нову средину и отпочни, нови живот, скроман и мирољубив. Настој да упознаш добре људе из других народа и да са њима успоставиш пријатељске односе. То ће те учинити имуним на све те лажне идеје које су те годинама држале у заблуди. Кад год се сетиш невоља које си у младости доживео, подсети себе да си и ти сам чинио неправду људима који то ничим нису заслужили, баш као што ни ти ниси заслужио да будеш малтретиран у младости.

Како би ти желео да Бог пресуди о таквим твојим делима, тако и ти пресуђуј онима који су те мучили у младости. Тако ћеш наћи у себи снаге да им опростиш. Тај опроштај је више потребан теби самом, него ли њима. Они који су те мучили раније, можда и данас то исто раде и нимало не увиђају своју заблуду. Теби је пак дошла помисао покајања и тебе мучи та успомена. Кад опростиш својим увредиоцима, онда ћеш наћи истински мир за своју душу и тек тада ћеш моћи да заиста уживаш у животу. Све док не опростиш, нећеш имати мира нити ће ти живот пријати. Нека би Бог који ти је и дао ту помисао да се покајеш, помогао да је доведеш до краја и да заиста промениш свој живот, да постанеш нови човек, човек који не шири око себе зло него који лечи и ублажава последице зла које шире они који још увек не увиђају да су у заблуди.
 

Повезане вести