СУБОТА, 5. 11. 2022 - 08:59

Извор: ТВ Храм

Најава - „Позвани смо сви да живимо са Господом“, настојатељ манастира Светих Јоакима и Ане у Стрмцу, јеромонах Дамаскин

Када су једном приликом упитали блажене успомене Патријарха Павла: „Ваша Светости, где се зачиње грех и како га треба лечити“ он им је одговорио, а у књизи коју је приредио Матеј Арсенијевић под насловом „Из дана у дан с Патријархом Павлом“ су записали: „Грешимо мислима, речима и делима. Грех се зачиње у срцу и уму. Водите рачуна, дакле, да не будемо робови греха. Ви знате, и по себи и по другима, какво је ропство. Чак и најмање страсти које добијемо – колико је и какво то ропство!

ТВ Храм

Исповест је осећање блудног сина да је окренуо леђа оцу и да чини супротно од оног што Бог жели, па је потребно да се продрма и дође к себи. У старој Цркви је исповест била јавна. После се то, због присутне деце и недораслих, морало изменити. Много је теже кад пред неким треба да признамо, изговарамо оно што смо учинили. То је значење речи 'метанија', како се на грчком каже покајање, а то значи 'промена ума', док реч 'епитимија', такође грчка реч, не значи 'казна' него 'лек'. Грех се зачиње у срцу, а лечи се исповешћу.“ 

Пут нас је намерио у село Батоте, које је једно од највећих по пространству у Србији и налази се на четрдесетак километара од Крушевца према Брусу испод Копаоника, кроз живописан крај Епархије крушевачке. Иако дан кишовит и тмуран, неретко и магловит није утицао на чињеницу да су се смењивали предели који нас подсећају да и поред других, светских географских ширина и дужина у српским земљама има пуно непознатих крајева и лепота. Још кад схватимо њихов религијски, духовни и историјски значај за опстанак и душу српског народа онда то све добија своју пуноћу. На шестом километру од регионалног пута између две стрмине испод Копаоника, угњездио се манастир Светих Јоакима и Ане где Богу и људима служи јеромонах Дамаскин.

ТВ Храм

Настојатељ светиње за коју прво предање каже да је настала у 14. веку нас је отвореног срца дочекао и причао о прошлости и духовности и питањима са којима се данашњи човек обраћа. Нисмо могли одмах након снимања да завршимо нашу посету манастиру Стрмац, јеромонаху Дамаскину и његовом верном пратиоцу, псу Меди. Наш домаћин је инсистирао да будемо гости на ручку који је он сам с пуно љубав припремио за нас. Ваљда је због тога обед био толико укусан. Речима је то тешко описати. Ту смо се поучили многим поукама.

ТВ Храм

Свети Нектарије Егински је рекао: „Пост, бдење и молитва саме од себе не доносе жељене плодове, зато што оне нису циљ нашег живота; представљањју само средства за постизање циља. Украсите ваше светиљке врлинама. Борите се да одбаците страсти душе. Очистите срце ваше од сваке нечистоте и држите га чисто, да би дошао и уселио се у вас Господ; да би вас испунио Свети Дух својим божанским даровима. Децо моја љубљена, сав ваш труд и брига су у томе. То да буде циљ и тежња незаустављива. За то сва ваша молитва Богу. Тражите свакодневно Господа; али унутра, у срцу."


Аутор и водитељ: Сава Самарџић
Сниматељ: Тома Џинић
Време емитовања: недеља, 6. новембар 2022. године од 20:25 часова 

 

Повезане вести

Најаве емисија