СУБОТА, 26. 2. 2022 - 09:14

Извор: ТВ Храм

„Приче из незаборава“ – Монахиња Стефанида, Манастир Светог апостола Томе - Томић

У атару села Војска, у општини Свилајнац, на десној обали Мораве, окружен шумом и брдима, налази се мали манастир Светог апостола Томе. Манастир је познат под именом Томић, за које се сматра да не потиче од имена ктитора већ од деминутива имена светитеља коме је посвећен.

ТВ Храм

О времену изградње манастира и његовом ктитору не постоје никакави писани подаци, али се сматра да је подигнут у време деспота Стефана Лазаревића, пред крај српске средњовековне државе, када је формиран нови слој властеле. Након страдања светиње у време османског ропства, обнови манастира се приступило од 1840. године. Живот у манастиру је заснован на принципима учења великог Светог и Богоносног Старца Силуана Атонског чији је дух, подвиг и живот се живо пренео преко Његовог духовног Чеда Архимандрита Софронија и његових ученика до наших дана. По речима Преосвећеног Епископа браничевског Господина Игњатија: "сваком човеку треба прићи и дочекати га тако као да те он управо сада може одвести Исусу Христосу, Господу и Богу нашем".

По топлом суначном летњем дану у манастирској порти пуној цвећа о историји светиње и животу верног народа разговарали смо са монахињом Стефанидом.

Време: Субота, 26. фебруар 2022. године од 21:10 часова.
 

Повезане вести

Најаве емисија