СУБОТА, 19. 2. 2022 - 08:37

Извор: ТВ Храм

Приче из незаборава“ – „Без Бога ни преко прага“ – мати Текла, игуманија манастира Прерадовац - Субота 19.2. у 21.10 часова

У селу Опарићу у општини Рековац, на узвишењу са кога се поглед пружа на левачко виногорје, налази се манастир посвећем Преподобном Симону Монаху – Прерадовац.

ТВ Храм

О времену настанка манастира, имену места на коме се налази бројна су предања. С обзиром на чињеницу да се у неким причама помиње како је први становник места Прерад, манастиру Каленићу поклонио земљу на којој су монаси садили винограде, шљивике и житарице сејали, а онда и цркву сазидали да би се Богу молили. Техника којом је грађен потпорни зид испод цркве доказ је према мишљењу конзерватора Завода за заштиту споменика културе Републике Србије, да је манастир Прерадовац саграђен пре манастира Каленић. Живот манастира Прерадовац пратио је живот целокупног српског народа. Коначно, 2003. године Преосвећени Епископ шумадијски  Господин Јован, благословио је да се након година обнове, оснује српски православни женски манастир Преподобног Симона монаха. У манастиру се уз Божију помоћ чувају бројне реликвије, а од скоро и део платна мантије Светог Мардарија Либертивилског и Свеамричког.

О светињи и животу верног народа бригу води мати Текла са сестрама монахињама. „Без Бога ни преко прага!“ Радост је била слушати мати игуманију и њене поуке научене из дугогодишњег монашког живота и разговора са светим људима и духовницима Српске Православне Цркве. Највише из молитви које узноси целог живота за род хришћански и православни. Завршимо речима Светог Јефрема Сиријског који је рекао: „Како су уши слушале, као су очи гледале, шта су руке чиниле, куда су ноге ходиле – све је то познато и видљиво Божијој вољи.

Eмисија Приче из незаборава на програму ТВ Храм у суботу 19. фебруара у 21.10 часова.
 

Повезане вести

Најаве емисија