ЧЕТВРТАК, 4. 4. 2019 - 08:48

Извор: spc.rs

Сабрање српског свештенства на Петом континенту

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа г. Силуана, братски састанак свештенства и монаштва Митрополије аустралијско-новозеландске одржан је од 26. до 29. марта 2019. године у манастиру Светог Саве - Новом Каленићу код Канбере.

spc.rs
Свештенсво аустралијско-новозеландске

Братско сабрање је започето исповешћу и Литургијом пређеосвећених дарова коју је служио епископ Силуан уз саслуживање протојереја-ставрофора Петра Дамњановића, протојереја Бранка Босанчића, протонамесника Немање Мрђеновића, јереја Предрага Грубачког и протођакона Миодрага Томића. 

У склопу радног дела братског састанака, Епископ је најпре поздравио свештенство и свештеномонаштво наглашавајући да је тема састанака увек Црква и мисија Цркве, а затим најавио гостујућег предавача, као свештеника који је спојио бројаницу и академију, духовно и интелектуално, молитву и науку - протојереја-ставрофора др Петра Хирса који је већ одржао серију предавања при парохијама у Бризбејну, Мелбурну и Сиднеју. Тема предавања оца Петра Хирса била је Црква и секуларизам – стајање пред духом антихриста. -Важно је непрестано имати пред собом Христа – распетог и васкрслог, Његову Истину и Љубав. Припремајући се за празник Васкрсења, сви наши подвизи, пост, исповест, молитва... све добија вредност само ако испред свега ставимо Христа, беседио је отац Петар Хирс.

После предавања и ручка, уследила је изузетно конструктивна дискусија на разне теме из живота Цркве. Отац Петар Хирс је одговарао на питања свештеника са којима је поделио своје велико искуство пароха у Грчкој и предавача у Америци.

У четвртак, после јутарње службе, уследио је други део радног дела који си тицао општих тема из црквеног живота Митрополије. Истакнута је неопходност веће посвећености раду са омладином. Свештеници су изнели своја запажања, предлоге и начине за унапређење мисије Српске Цркве на Петом континенту. Утврђен је план прослава великих јубилеја: 800-годишњице аутокефалности Српске Православне Цркве и 70-годишњице организованог црквеног живота у Аустралији и Новом Зеланду. 

Сутрадан, после Литургије пређеосвећених дарова завршен је братски састанак свештенства и свештеномонаштва за 2019. годину.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Повезане вести

Вести