ПОНЕДЕЉАК, 5. 3. 2018 - 12:07

Извор: Поуке.орг

Отац Гојко Перовић у Будви: Људска историја не зна да је икада било школе у којој није учено о Богу

Предавањем протојереја ставрофора Гојка Перовића, ректора Цетињске Богословије, на тему “Образовање у Господу” у суботу (03. марта) почео је циклус духовних предавања у току Васкршњег поста, која ће се сваке суботе одржавати у згради Академија знања Универзитетског центра у Будви.

Поуке.орг
Предавање оца Гојка

Присутне је испред православне омладине поздравила модератор предавања Анастасија Ђурашевић, а испред Архијерејског намесништва будванског  протојереј Драгослав Ракић, парох паштровски и секретар Катихетског одбора.

Он је подсетио да црква следећи древну праксу још од апостолских времена у одређеним периодима године, посебно у време Великог поста, организује разговоре о Богу,  дајући поуке вернима о хришћанском  животу.

-У данашње време будући  да је сведок великих негативних страних утицаја, црква има обавезу да се у још већој мери постара, нарочито о младим људима који узрастају, образују се и обликују духовно и као људи. Мисија цркве треба да изађе из катакомбних начина и сфера предавања и односа према човеку и да кроз све елементе који јој се пружају покуша да приступи целокупном друштву и младима, као што смо и ми вечерас баш овде и на овом месту сабрани. Имамо велике идеје и планове у вршењу мисије цркве на овом локалитету а ово је један од наших пројеката да баш у овој високообразовној установи пружимо и знање о вери. Пружајући транспарентну сарадњу у мисији уздамо се у синергију свих сектора образовања, казао је отац Драгослав и изразио задовољство што је је први предавач управо отац Гојко Перовић.

-Богато беседничко и педагошко искуство, рад са ђацима Богословије,  његов занимљив и упечатљив начин предавања и однос према народу и светињи, постаје основа, добар и омиљен пример за даљи мисионарски и свештенички рад, нагласио је протојереј Драгослав.

Отац Гојко је истакао да је посебна част што се ова предавања одржавају баш у институцији која носи такво име, Академија знања, где су људи позвани да дођу и науче неку нову вештину и науку у животу, и додао, да када је у питању период поста можемо видети да је народ из наших крајева кроз сву своју историју постио и постом васпитавао и образовао себе и своје биће, чувао своју веру одричући се земаљских блага .

-Црква о образовању може доста да каже. Људска историја не зна да је икада било школе у којој није учено о Богу.  Још од античких времена а и пре, свака школа је подразумевала да се омладина учи о Богу. Данас кад поменемо питање увођење веронауке кажу да ћемо у школи да учимо само рационална знања, нешто што је математика, филозофија, познавање природе.  А онда да питамо те људе ко је ударио темеље математици и свим тим учењима!?  То су били Стари Грци који су сви редом веровали у Бога.  Чувена Платонова академија  је темељ свих  европских универзитета . На принципима Аристотелове и Платонове науке установљена је целокупна модерна европска мисао, а враћање Платону и Аристотелу је био један од мотива хуманизма и ренесансе, односно такозваног ослобођења европског духа од стега цркве, мрачног средњег вјека. А они (Аристотел и Платон) су били највећи верници за које знамо у историји човечанства, посебно у претхришћанском периоду, казао је ректор Цетињске Богословије  и подсетио да су сви средњевековни европски универзитети били интернати и одељења богословских школа и да су код нас прве штампане књиге биле богослужбене .

По његовим ријечима данас живимо у времену када су се појавиле школе у којима се по први пут каже да не треба да се учи о Богу.

– Никада у историји Европе нису постојале школе у којима се није учило о Богу, први пут овде и то код нас иако све земље у окружењу имају решено питање веронауке. Црква када говори о образовању, она почиње од првих Библијских стихова у којима се каже да је Бог створио човека по образу и подобију Божијем. Човек у свом одрастању треба да личи на Бога.  Ако човек није са Богом, ако нема образа Божијег у себи и на себи грђи је од сваке животиње. Образовање је процес са којим човек стиче свој образ у Богу. Црква није место које позива људе само да стичу нека знања или вештине, иако има и тога при богословским школама или веронаукама, нити је црква место која позива да се човек бави само собом, нити је основни циљ да позива само на морални живот, рекао је отац Гојко и подсетио да су  Христове прве беседе биле да одучи људе да законски схватају своје спасење.

– Ми мислимо да смо паметнији и од Његоша па бисмо све од њега да узмемо осим учења о Богу и души бесмртној јер нам се то не свиђа.. У цркви и њеној и архитектури и иконографији видимо да је Њу Господ саздао за човека, да би се човек састао са Њим у Светој Литургији, и на тај начин у Њему образовао…. Зато ми у цркви постимо јер се спремамо кроз сваки празник да се сретнемо са живим Богом који нам даје Своје Тело и Крв. Можемо се кроз разне методе трудити да будемо бољи али и да будемо најбољи, доброта сама по себи није довољна, а једино у томе можемо успети ако смо са Богом, закључио је отац Гојко .

После предавања на тему “Образовање у Господу” којем је присуствовао велики број верних Будве и околине, архијерејски протопрезвитер Борис Радовић исказао је благодарност оцу Гојку на дивним поукама у овим данима када се сви припремамо за сусрет са Господом  и позвао да се потрудимо да обновимо лик Божји у себи а обнављајући лик Божији у себи ми Га обнављамо и једни у другима.

-Благодарим такође оцу Драгославу који се потрудио у организацији ових духовних вечери које ће се одржавати сваке суботе у току Васкршњег поста. Посебну захвалност дугујемо Управи зграде Академије знања што су дозволили да се у овој образовној установи одржавају предавања, да се освећујемо и просвећујемо словом Божијим, и као просветна институција да нам омогући да и овде вршимо мисију цркве, нека и њима Господ подари здравља, сваког напретка и узврати небеским даровима. Благодарим и свима вама што сте се овако у великом броју одазвали ове вечери, казао је отац Борис и позвао верне да се сваке суботе у 19 часова сабирају на истом месту.

Повезане вести

Вести