ПОНЕДЕЉАК, 4. 2. 2019 - 15:31

Извор: Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II

Изјава Принцезе Катарине поводом Светског дана борбе против рака

Саопштење за јавност

dvor.rs
Принцеза Катарина Карађорђевић

Београд, 4. фебруар 2019 – Данас, на Светски дан борбе против рака, желим да скренем вашу пажњу на чињеницу да се рак сматра болешћу која може да се врло успешно спречи усвајањем здравих животних навика. Такође, то је врло често излечива болест ако се дијагностикује у раној фази, тако да су редовни прегледи од пресудног значаја за њено успешно сузбијање.
Од свог оснивања 2001. године моја хуманитарна фондација у Београду активна је у подизању свести о значају превенције и раног откривања рака, што је и даље један од њених најважнијих циљева за будућност, поред обезбеђивања медицинске опреме за лечење рака.
Током претходних година донирали смо Клиничком центру Ниш мобилни мамограф вредан више од 750.000 долара, којим је прегледано више од 100.000 жена широм Србије. Више мамографа и неколико ултразвучних апарата за преглед дојке донирано је и другим здравственим установама, између осталих КБЦ Бежанијска коса и Општој болници Јагодина.
Мамограф „Холоџик“ вредан 300.000 долара дониран је Центру за радиологију Клиничког центра Ниш.
ДНК секвенсер, вредан преко 110.000 долара, који омогућава симултану анализу вишеструких гена, што омогућава ефикасно тестирање наследне предиспозиције за рак дојке и јајника и других малигних болести, и значајно скраћује укупно време анализе, донирала је моја Фондација Институту за онкологију и радиологију Србије.
Такође смо донирали многа санитетска возила и мониторе за децу оболелу од рака, и омогућили обуку многих српских лекара у најпрестижнијим центрима за лечење рака широм света.
Моја хуманитарна фондација у Београду сарађује са  два водећа америчка центра за лечење рака – Меморијалном болницом Слоан Кетеринг у Њујорку и Центром МД Андерсон у Хјустону, у обезбеђивању специјализоване обуке за наше радиологе и онкологе, како би пратили најновија достигнућа из својих области. Током последњих пет година моја Фондација је организовала одлазак у САД више од двадесет српских лекара на такве обуке.
Веома смо поносни на нашу сарадњу са Институтом за рак Дана-Фарбер при Медицинском факултету Универзитета Харвард у Бостону. Донација два пацијент-монитора, вредна више од 21.000 долара, дечијем одељењу Клинике за неурохирургију Клиничког центра Србије резултат је прикупљања средстава на добротворној вечери у Бостону. Ова хуманитарна манифестација организована је уз велику помоћ наших пријатеља из Института за рак Дана-Фарбер.
Организујемо едукације наших лекара и повезујемо их са колегама из дијаспоре организовањем Конференција српске медицинске дијаспоре (СДМЦ) сваке године, уз учешће истакнутих медицинских стручњака са клинике Мејо и многих других истакнутих медицинских установа.
Такође сам веома поносна на нашу Онколошку конференцију која се сваке друге године организује у сарадњи са водећим светским центрима за лечење рака, посебно са Меморијалном болницом Слоан Кетеринг из Њујорка. Ову конференцију организујемо поново у новембру ове године у Београду, у партнерству са Институтом за онкологију и радиологију Србије.
Веома сам поносна на чињеницу да моја Фондација активно подржава сарадњу светски познатог педијатријског кардиохирурга професора Афксендија Калангоса са Универзитетском дечјом клиником Тиршова у заједничкој мисији спасавања дечијих живота.
Желим да истакнем искрено дивљење и захвалност нашим лекарима, медицинским сестрама и свим нашим медицинским стручњацима у Србији за њихов изванредан рад и допринос бољем и здравијем животу свих људи у нашој прелепој Србији. Они су прави хероји нашег времена.


Њ.К.В. Принцеза Катарина

Вести