УТОРАК, 18. 9. 2018 - 15:11

Извор: СПЦ

Академија „Благословено наслеђе” у Новом Саду

Ходећи у сусрет прослави Патрона Епархије бачке, у понедељак, 17. септембра 2018. године, на сцени Јован Ђорђевић Српског народног позоришта у Новом Саду, уприличена је свечана академија Благословено наслеђе.

фото: Епархија Бачка
Академија „Благословено наслеђе” у Новом Саду

Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј произнео је слово о јубилејима: -Обележавамо важне датуме и то у озарју архангелске светлости прослављања Патрона наше Епархије – Чуда Светог архангела Михаила у Хони, у Малој Азији. Тристота годишњица од како су наши преци подигли данас велелепни храм посвећен тројици Јерараха ˗ Алмашки храм. Други јубилеј није важан само за Нови Сад, него и за читав наш крај, за нашу Покрајину, за Српску Војводину. То је стота годишњица од Велике народне скупштине која је донела одлуку да се Бачка, Банат и Барања прикључе Краљевини Србији, а дан раније исту такву одлуку донели су Сремци на свом Сабору у Руми, подсетио је владика Иринеј.

-Видели смо вечерас како се кроз буру протеклих столећа испуњава скривени смисао историје спасења од времена када су наши преци дошли на овај простор, а касније када су вођени Духом Светим кроз непрестану борбу, трпећи велика искушења и подносећи велике жртве, предвођени својим владарима, светитељима и богонадахнутим јерарсима, градили духовну и материјалну културу, па све до догађаја чији јубилеј сада прослављамо, пре сто година, што је у перспективи векова блиска прошлост, када смо најзад дочекали да српски православни народ под једним именом живи у јединственој држави. Данас су, а ако Бог дâ и убудуће, ово наше благословено наслеђе Бачка, Банат и Срем - сви знамо за судбину Барање - најбогатији делови наше отаџбине Србије, рекао је владика Иринеј.

Епископ бачки Иринеј је додао да, за разлику од првих скромних храмова у почетку грађених од дрвета, данас у сваком селу практично имамо дивно грађене храмове.

-Академија коју је основао епископ Висарион постала је касније Универзитет. То је прва Висока школа у Српству. Овај наш северни део Србије – Горња земља, како је назива академик Динко Давидов, житница је не само Србије. Богата је не само плодовима земаљским, него је богата и у братољубљу, а усуђујем се рећи и у богољубљу, толико да је по ко зна који пут примила у своја недра браћу која су морала пред ратом и пустошењем да избегну из родних места и овде нађу топли дом, као своји међу својима, што и јесу. Сви они свештени догађаји у прошлости, и људи који су у њима учествовали, уче нас и данас, али нас и опомињу да оно што смо наследили умножимо на радост и корист свега нашега рода и свих народâ који са нама братски живе, навео је владика Иринеј, честитајући свима јубилеје. 

Најстаријим професионалним театром у Срба одјекивале су композиције Оче наш, Којим похвалним венцима, Словес твојих, Цар Лазина песма, Песма верне љубе, Друга Слава и Придите, Српкиња, а новосадска публика је уживала у музичким изведбама хорова: Светоархангелског манастира из Ковиља и Школа појања Свети Јован Дамаскин – предвођених јерођаконом Јеротејем, и хора Гимназије Јован Јовановић Змај, који је наступио под диригентском палицом Јована Травице. Програм су увеличали чланови Музичке школе Исидор Бајић и Културно-уметничко друштво Вила.

Драмски уметници Андреј Шепетковски и Саша Ђурашевић подсетили су на развојни пут Епархије бачке, оживели су сећање на пресудно важне догађаје наше светле, националне и културне историје. Немерљив значај духовном развитку простора Бачке допринели су знаменити архијереји: Висарион Павловић, Мојсије Путник, Јосиф Јовановић Шакабента, Платон Атанацковић, Герман Анђелић, Митрофан Шевић, Иринеј Ћирић, Сава Вуковић – епископи који ће остати упамћени као састрадалници са својом паством, велики добротвори и истински ревнитељи за веру православну.  

Свечану академију је осмислила и реализовала Телевизијска продукција Епархије бачке, а организовала Црквена општина новосадска.

Oвогодишњи Патрон Епархије бачке  ˗ Чудо Светог архангела Михаила у Хони биће одржан 19. септембрa 2018. године у храму Света Три Јерарха у Новом Саду. У 8,30 часова биће уприличен дочек архијерејâ, док ће од 9 часова бити служена света архијерејска Литургија.

Повезане вести

Вести