УТОРАК, 11. 9. 2018 - 15:07

У Бихаћу се након 80 година поново чују звона са православног Храма који је осветио Патријарх Иринеј

Његова Светост Патријарх српски г-дин Иринеј предводио је 9. септембра 2018. године, на дан када Епархија бихаћко-петровачка прославља своје заштитнике у лику Светих Срба Светитеља, свечани чин освећења храма Свете Тројице у Бихаћу.

У наставку свечаног чина освећења храма Патријарх је предводио је свето евхаристијско сабрање. Саслуживали су Митрополит загребачко-љубљански г-дин Порфирије и господа Епископи марински и јургински Инокентије из Руске Православне Цркве, зворничко-тузлански Фотије, милешевски Атанасије, горњокарловачки Герасим, славонски Јован, далматински Никодим и бихаћко-петровачки Сергије.

ТВ Храм
Чин освећења Храма

На малом входу дугогодишњи парох бихаћки г-дин Далибор Ненић одликован је највишим чином свештенства - чином протопрезвитера-ставорофора. Благословом епископа Сергија, а руком Његове Светости, прота Далибор Ненић је награђен за пожртвованост и ревност Цркви Божјој у Бихаћу.

ТВ Храм
протојереј-ставрофор Далибор Ненић

Свјатјејши Патријарх Иринеј обратио се присутнима благословеним речима и поздравио све окупљене вернике и то први пут са олтарских двери цркве Свете Тројице у Бихаћу са које се, слава Богу, после више од седам деценија чује звоно и молитва упућена Господу.

Епископ Сергије се такође обратио гостима и пригодним речима поздравио Његову Светост Патријарха српског г-дина Иринеја и све присутне.

-Значај данашњег догађаја може се описати ријечима псалмопојца који каже: Ево дана којег створи Господ обрадујмо се и узвеселимо се у њему (Пс 117, 24), поручио је Владика и позвао на мир, љубав и слогу: -То је оно на шта нас је Господ својим Јеванђељем призвао.

На крају свете Литургије орденом Светог Саве одликован је г-дин Хамдија Липовача из Бихаћа, дугогодишњи добротвор и пријатељ Српске Цркве у Бихаћу и Епархије бихаћко-петровачке. Куму новоосвештаног храма Свете Тројице г-дину Младену Миловановићу и великом добротвору Цркве Христове г-дину Јову Турањанину уручен је орден Светог краља Милутина.

ТВ Храм
Уручење кључева Храма г-дину Младену Миловановићу. куму Храма Свете Тројице у Бихаћу

Посебне архијерејске похвалнице уручене су свим доброчинитељима и добротворима светог храма у Бихаћу и за Епархију бихаћко-петровачку благословеног догађаја.

Његова Светост Патријарх српски г-дин Иринеј је, после свечане трпезе, посетио мученичко стратиште Гаравице где је у јеку Другог светског рата убијено око 12 хиљада Срба са простора Бихаћа и околине.

ТВ Храм
Епископ бихаћко-петровачки г-дин Сергије

Повезане вести

Вести