УТОРАК, 11. 9. 2018 - 15:05

У Јасеновцу свечано прослављени Новомученици јасеновачки

Централна прослава празника Светих новомученика јасеновачких у Епископији пакрачко-славонској одржана је 8. септембра 2018. године у манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.

Страхиња А. Крагуљ
Литургијом у јасеновачком манастиру началствовао Архиепископ берлински г-дин Марко

После читања одељака из Светог Писма и поздравног слова домаћина, Преосвештеног Владике Јована, пастирском беседом о Светим мученицима Цркве Христове окупљени народ је поздравио је Високопреосвећени Архиепископ берлински г-дин Марко.

Страхиња А. Крагуљ
Верни народ на Литургији у Манастиру рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу

Након причешћа светим Даровима у којима су удео узели скоро сви окупљени, по свршетку свете Литургије, као што је и протеклих година био обичај, архијереји су са верним народом и свештенством на хумци недалеко од споменика „Камени цвет“ у славу Божју и част и спомен Светих новомученика освештали славски колач и жито.

Страхиња А. Крагуљ
Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије Епископ и Епископ марински г-дин Инокентије

Том приликом пригодном беседом окупљени народ поздравио је најпре Преосвештени Владика будимљанско-никшићки Јоаникије, а затим и Преосвештени Епископ марински г-дин Инокентије, заблагодаривши Владици Јовану на указаној части и љубави за молитвену радост и окупљање у спомен Светих новомученика јасеновачких. На крају обраћања, у спомен на велики и значајан догађај за Православље, епископ Инокентије је подарио Владици Јовану архијерејске инсигније - крст и панагију.

У знак молитвеног сећања и братске љубави исказане кроз евхаристијско славље, на благослов верном народу сестринских епископија Берлинске и Маринске, њеним Архијерејима, архиепископу Марку и епископу Инокентију, владика Јован је даровао честице чесних моштију Светих новомученика јасеновачких.

Повезане вести

Вести