ЧЕТВРТАК, 26. 7. 2018 - 01:17

Извор: Танјуг

Позив Патријарха Иринеја да се помогне Грцима

Његова Светост Патријарх српски г-дин Иринеј упутио је апел грађанима и предузећима да се организују и да, свако према својим могућностима, прикупе помоћ за првазилажење последица великих пожара који су ових дана задесили, како је навео, нама увек драги и братски грчки народ.

ТВ Храм
Његова Светост Патријарх српски Г.Г. Иринеј

"Са зебњом у срцу примили смо вест да је живот изгубило преко седамдесет људи, да има много позлеђених и несталих, да је пламен прогутао не само шуме, маслињаке и воћњаке него и читава насеља око Атине и нека атинска предграђа. И у другим крајевима братске Грчке бесне, нажалост, шумски пожари, од којих су неки, по свему судећи, подметнути", навео је патријарх.

Поручио је да је наша хришћанска дужност да поделимо патњу и бол свакога ближњега без изузетка, а нарочито једноверног и братског грчког народа, који нам је увек притицао у помоћ, посебно у 90-тим прошлог века и после.

"Позивамо све вас, браћо и сестре, да прикупљате финансијску и материјалну помоћ за све унесрећене услед ове катастрофе.... Позивамо вас да, у границама својих могућности, организовано, преко својих парохијских управа, односно преко црквених општина и Епархијâ, приступите прикупљању помоћи коју ће Свети Синод наше Цркве проследити Архиепископији атинској", навео је патријарх Иринеј.

Апеловао је и на сва јавна предузећа, а нарочито на грађевинска и дрвопрерађивачка, да грађевинским и другим материјалом помогну обнављање изгорелих домова.

"Уверени смо да ћемо ми, православни Срби, као народ који добро зна шта су страдања, разумети патњу наше браће и сестара, примити милост и наћи благодат за благовремену помоћ, која ће много значити онима којима је потребна", поручио је, уз благослов, патријарх српски Иринеј.

Порука Архиепископу Јерониму

Патријарх српски Иринеј поручио је Архиепископу атинском Јерониму да СПЦ свом својом душом учествује у тузи и болу због последица ужасних пожара, пре свега губитка људских живота.

"Свом душом учествујемо, са свом пуноћом наше Цркве, у тузи и болу Вас лично, Јеладске Цркве и братскога грчкога народа, услед ужасних пожара и уништења домова и имовине, али пре свега услед губитка људских живота. Молимо се Господу за жртве. Притећи ћемо у помоћ колико будемо могли", поручио је патријарх, саопштено је из Београдске патријаршије.

У потпису поруке пише: Ваш у љубави Христовој брат и саслужитељ патријарх српски Иринеј.

Повезане вести

Вести